Ontdek Schagen

Onverhard pad (deels)
Tolkeroute (8.38 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Weer naar West-Friesland

We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Overijssel en meteen alweer aan de wandel voor Wandelnetwerk Noord-Holland. Vorige maand was het ommetje in Kolhorn zo goed bevallen, dat we weer die kant op rijden.

Als we aan komen rijden blijkt er bij startpunt Slot Schagen geen parkeerterrein te zijn. Verderop bij het ROC kunnen we gemakkelijk onze auto kwijt en het startpunt is zo gevonden.

Van het oude Slot Schagen zijn alleen de torens over. In de rechter toren is een klein museum gevestigd: “Regionaal Museum 1940-1945”. Het museum is dicht, maar daar zijn we ook niet voor gekomen. We maken wat foto’s en gaan op weg, achter de blauwe pijlen aan.

image

- Als je achterom kijkt, zie je dit. Prachtig toch? -

Geen tram te bekennen

Het eerste stuk, lopen we langs huizen en andere bebouwing, maar al gauw lopen we over een wandel/fietspad: Trambaan Oost.

Zo tegen 1900 kon men vanuit Schagen met de stoomtram de plaatsen in het achterland ontdekken. Vanuit Schagen liepen tramlijnen naar Wognum, Wieringen en Alkmaar. Vorige maand, tijdens ons Ommetje vanuit Kolhorn, ontdekte we een tramhalte in Barsingerhorn. Nu lopen we aan het begin van de tramlijn, maar er is aan niets te zien dat dit vroeger een trambaan is geweest. Tramlijnen zijn hier al een tijdje uit de markt. Door de opkomst van de autobus en vrachtwagen zijn ze in de jaren 30 opgeheven. Nu is het een fijn wandelpad.

image

- Het is net een groot park, de buitenrand van Schagen. -

We lopen over heel veel bruggetjes en genieten overal van het geluid van kikkers en van de mooie waterlelies.image

- Zoveel waterlelies, zie jij de roze? -

We komen langs skatepark Muggenburg. Het is nog maar pas geopend en ziet er nog een beetje kaal uit, maar voor kinderen is het hartstikke leuk.

Het buitengebied van Schagen

Na 1,5 kilometer laten we Schagen achter ons. Verderop zien we nog wel wat huizen en een paar auto’s rijden, maar voor de rest is het hier prachtig en landelijk. We komen een vrouw tegen met een hondje, die vertelt dat er al jaren plannen zijn om daar te bouwen. Wij vinden het zonde. Gelukkig zijn ze nog lang niet begonnen en is het er nog groen en mooi.

image

- Je woont wel mooi aan de rand van Schagen. -

Dwars door het weiland

De blauwe pijlen zijn goed aangegeven en makkelijk te volgen. Na een stuk rechtdoor gaan we rechtsaf het veld in.

image

- Een maisveld. -

We komen niemand tegen. Wat fijn zoveel groen, zo dichtbij een stad.

image

- Mooi he? -

We lopen steeds dichter naar de drukke weg, maar gelukkig mogen wij ver voordat we de weg bereiken linksaf de Bonkelaarsdijk op.

Wilde bloemen en kool

Bij een boerderij is het even zoeken naar de blauwe pijlen. We moeten rechtdoor. Tussen de vaart en een veld met kool, is een wandelpad. We zien ook een bordje van het Noord-Hollandpad. Ongemerkt hebben wij al heel wat stukken van deze langeafstandsroute gelopen.

image

- ObsIdentify geeft aan dat dit een waterlelie is. -

Wat een leuk paadje. Het riet staat wat hoog en de kool, die op sommige stukken aan het rotten is, stinkt een beetje. Maar fijn dat er af en toe een doorkijkje is tussen het riet, zodat we naar het water kunnen kijken. We zien libellen vliegen en er staan veel wilde bloemen, die we opzoeken in de app: ObsIdentify. Super leuk alleen jammer, dat we de namen toch niet onthouden.

image

- Zo schattig jonge meerkoetjes tussen de waterlelies. -

De Tolkerdijk

Aan het einde van het pad komen we uit op de Tolkerdijk. Links van het pad zijn ze schapen aan het scheren en het ziet er ook best leuk uit, maar wij moeten naar rechts. En dat doen we braaf alhoewel je hier niet kunt verdwalen.

We komen langs een picknickbank, waar we lunchen. Bij het bankje staat wat riet en tussen het riet staan orchideeën. Volgens mij is het een goed orchideeën jaar, want dit zijn niet de eerste die we gezien hebben.

Als we verder lopen gaan we onder het viaduct door. Een vrachtwagen die er ook onderdoor wil komt bijna vast te zitten. Wij gebaren dat het niet gaat. Je maakt wat mee tijdens zo’n wandeling. Gelukkig kan hij de container naar achteren laten zakken en kan hij er toch onderdoor.

We lopen een heel stuk langs de Tolkerdijk en zien een veld met een gewas wat we niet thuis kunnen brengen. Van dichtbij door de verrekijker zie ik dat het tulpen zijn. Jammer dat ze niet meer bloeien, maar je kunt niet alles hebben. Waterlelies en tulpen hebben ieder hun eigen seizoen.

image

- Zo rustig hier en groen. -

We lopen de Storkedijk op en komen langs bloeiende aardappelvelden. We vervolgen onze pad langs de Tjallewallerweg. Prachtige straatnamen heb je hier.

image

- Weer eens wat anders dan tulpen. -

image

- Wat een leuk huisje staat er bij deze boerderij. -

Avendorp

Bij Avendorp, gaan we door een poortje en lopen we over een privé terrein.

image

- Maar goed dat de pijlen er staan, dan weet je dat je goed gaat. -

Er staat een bankje midden op het pad. Eerst begrijpen we niet waarom en willen we hem terugzetten, maar het gras wordt gemaaid en daarom heeft de man het bankje op het pad gezet.

image

- Na dit bruggetje zijn we weer terug in de stad Schagen. -

Dit is weer een hartstikke leuk stukje. Daarna lopen we weer terug naar Schagen. Dit keer gaan we langs Trambaan Zuid.

Het centrum van Schagen

Als we bijna bij het centrum zijn lopen we langs een ingezaaid bloemenveldje. Goed voor onze insecten en ook voor ons. Wij genieten er net zo van als de bijen, vlinders en andere insecten.

image

- Phacelia ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend genoemd. -

Grappig om zo het centrum van een stad in te lopen. We komen langs een straat met leuke huizen en tuinen. En daarna langs museum Vreeburg, dat bijna in zijn geheel in de steigers staat.

image

- Het lijkt wel een Zaans huisje. -

Museum Vreeburg

Het museum is een geheel in oude stijl gerestaureerde 17de-eeuwse stadsboerderij. De boerderij is nu een prachtig streekmuseum, dat een beeld geeft van leven en wonen rond 1900. In een nieuw gebouw aan de achterzijde van de boerderij bevindt zich het Rijtuigmuseum, waar authentieke rijtuigen van de Stichting West-Friese Folklore staan opgesteld.

image

- Het enige gedeelte van Museum Vreeburg dat niet in de steigers stond. -

Onder normale omstandigheden zijn er tien keer per jaar West-Friese donderdagen (Westfriese folkloredagen). Er wordt dan een optocht gehouden waarbij de antieke rijtuigen uit het museum meerijden. Er zijn plannen om de folkloredag van 19 augustus door te laten gaan.

De Markt en de Grote Kerk

Voordat we het weten staan we op het gezelligste plein van Schagen. Het barst er van de horeca en de terrasjes. Als je moe bent van de wandeling kun je hier heerlijk uitrusten terwijl je de Grote Kerk bewondert.

De Grote Kerk op de Markt is gebouwd nadat het vorige kerkgebouw door brand was verwoest. Het is een Hervormde kerk, maar oogt opvallend weelderig. Het neorenaissancistische ontwerp is van J.A.G. van der Steur, die in het gebouw elementen van de voorgaande kerk heeft laten terugkeren. Zo heeft de toren van de nieuwe kerk eenzelfde uivormige spits.

image

- Gezellige terrasjes op de Markt in Schagen. -

Als we vanaf de Markt de blauwe pijlen volgen, staan we voordat we het weten weer bij het beginpunt van de wandeling. Nu is het niet ver meer naar de plek waar we onze auto hebben geparkeerd.

Extra info

image

- Maar eerst maak ik een foto van de hortensia’s bij het Slot. -

Link naar de route

Wij parkeerden bij ROC Kop Noord-Holland, Hofstraat 13, 1741 CD Schagen. Dit is dichtbij het beginpunt van de wandeling. Wandelstartpunt Slot Schagen. Je loopt vanaf de parkeerplaats richting het Slot en volgt vanaf daar de blauwe pijlen.

Knooppunten: 5, 7, 10, 13, 3, 22, 35, 36, 8, 15 en weer terug naar 5.

Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 152850 in.
 • 8.38 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt slot schagen

0.13 km
  1.12 km
   1.82 km
   1.31 km
   1.52 km
    1.42 km
     0.59 km
      0.42 km

       Startpunt slot schagen

       0.05 km