Over de Gooise Heide

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

De Gooise heide leent zich bij uitstek voor een heerlijke herfstwandeling. Helemaal nu het wandelnetwerk Noord-Holland er zijn routepaaltjes heeft geslagen. Wandelschoenen aan  en genieten maar!

Tekst en foto’s Joop Duijs

De parallellen tussen de seizoenen en de verschillende fases in een mensenleven zijn al vele keren getrokken. Alhoewel uw stukjesschrijver een voorkeur voor de lente heeft, leeft hij inmiddels in de herfst van zijn leven. Met een Indian Summer godzijdank. Daardoor is mijn leven als een prachtige, zonnige najaarsdag op de hei in `t Gooi, een van de mooiste plekjes van Noord-Holland waar Wandelnetwerk Noord-Holland zijn paaltjes inmiddels ook heeft uitgezet.

ommetje okt 2019 - heide ommetje okt 2019 - straatje ommetje okt 2019 - hertenkamp ommetje okt 2019 - de Eng

De heide van het Gooi is voor mens en dier; Mooi straatje in Laren; De Eng waar oude landbouwgewassen worden verbouwd.

Ik wandel de twaalf kilometer lange Westerheideroute die start in het centrum van Laren. Inmiddels een luxe villadorp, waar je voor voormalige arbeiderswoningen luxe BMW`s, Mercedessen en Audi`s geparkeerd ziet staan. Een oud- collega, geboren en getogen in Laren, verkocht zijn rijtjeswoning een tijdje geleden voor een prijs waarmee hij iets verder in Gelderland een vrijstaand huis met vele hectares grond kon kopen. We leven in bizarre tijden...

De route stuurt me de eerste kilometer langs een hertenkampje en vervolgens door mooie, oude straatjes naar een oude eng waar de stichting Oude Landbouwgewassen Laren gewassen als spelt, mosterdzaad, rogge, gerst, boekweit en aardappelen verbouwt om de sfeer en smaken van vroeger te behouden voor het nageslacht. Van de gerst wordt inmiddels het Larens Blond bier gebrouwen, maar ook de Larense Graanborrel, Larense Mosterd en Larense Honingdressing zijn te koop. De stichting beheert meer dan tien hectare engrestanten die door vrijwilligers worden bewerkt.

Zo`n tweehonderd jaar geleden was het hier nog sappelen voor de erfgooiers, zoals de oorspronkelijke boerenbevolking werd genoemd. Zij hadden aan het einde van de 13e eeuw van Floris V de gebruiksrechten over de woeste, toen nog onontgonnen Gooise gronden gekregen. U kunt er alles over lezen in mijn bijdrage van november 2018.

ommetje okt 2019 - paardenweilandje ommetje okt 2019 - villa ommetje okt 2019 - schapen ommetje okt 2019 - schapen

Naast de eng dit fraaie paardenweilandje; Fraaie villa achter een hermetisch gesloten en beveiligd hek; Schapen zorgen dat de heide blijft groeien en bloeien.

Tegenwoordig wordt Laren bewoond door de bevoorrechten van onze maatschappij. Na het passeren van zorgcentrum Armaris, waar ik eekhoorntjes de bomen in zie klimmen, wandel ik een wereld in die je alleen van tv-series en films als Gooische Vrouwen kent. Ik passeer prachtige villa`s, die met imposante hekken hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Want elk voordeel- lees rijkdom - heeft zijn nadeel om maar even een variant op de Cruijffiaanse wijsheid te lanceren.

Aan het einde van de villalaan ga ik via een tunneltje, dat bij hevige regenval nog wel eens onder water wil lopen, onder de drukke A1 door richting de Wester- en Bussummerheide. Eigenlijk ben ik een paar weken te laat, want de heide heeft dit jaar prachtig gebloeid. Heerlijk wandelen hier, met een weidse horizon, prachtige Hollandse wolkenluchten, zachte zandpaden en af en toe een mens met hond of een gezellig kletsende trimgroep.

Via de 700 meter lange natuurbrug Laarderhoogt, die in 2015 is geopend en driftig wordt gebruikt door mens en dier, steek ik over naar de Blaricummerheide waar ik de schapenkudde tref die wordt beheerd door herder Casper van Tongeren. Casper is in het werkzame en betaalde leven buitenlandredacteur van een groot landelijk dagblad en heeft om de dagelijkse wereldspanningen van zich af te kunnen laten afglijden de opleiding voor schaapsherder gevolgd. Samen met zijn twee honden, waarmee hij een geweldig team vormt, laat hij zijn kudde grazen waar het gras de heide dreigt te overwoekeren. Weer eens wat anders dan een twitterende Trump, ontkennende Poetin, dreigende Kim, liegende Assad of brallende Johnson...

ommetje okt 2019 - heide trimmen ommetje okt 2019 - beeldengroep ommetje okt 2019 - westerheideroute

De heide leent zich perfect voor lekker trimmen; De beeldengroep Erfgooiers staat in Laren.

Als ik verder ga, passeer ik de schaapskooi van Caspers kudde en het drukbezochte restaurant Tafelberg, vernoemd naar de nabijgelegen ruim 36 meter hoge heuvel op de grens van Huizen en Blaricum die al uit de middeleeuwen stamt. Natuurlijk klim ik even naar boven om van het uitzicht te genieten en zie daarbij de volgende bestemming: Blaricum, net als Laren een voormalig brinkdorp. De dorpskern van het minstens zo welvarende Blaricum heeft een beschermde status waar je zomaar een BN`er tegen het lijf kan lopen. Ze zullen me wel ontlopen, want als ik over het Mauvezand terugloop naar Laren ben ik er niet een tegengekomen.

Weer terug in Laren bewonder ik de beeldengroep van de Erfgooiers van Marianne Houtkamp en vergaap me nog even aan wat mooie etalages. Als ik echter de prijzen zie, besef ik dat ik maar gewoon tevreden en dankbaar moet zijn met mijn gezondheid. Maar dan voorlopig geen najaarsstormen of nachtvorst alstublieft!

Westerheideroute, 12 km

80% onverhard. Honden aangelijnd toegestaan. Horeca onderweg bij restaurant Tafelberg en in Laren en Blaricum.

U start op Stationsweg 14, Laren bij nummer 51 (gratis parkeren) en loopt vervolgens via 52-77-78-83-84-85-81-32-31- 59-55-54-53 terug naar 51.

Print omdat nog niet alle paaltjes met nummerverwijzingen zijn neergezet, de kaart uit of scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 79735 in.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 93356 in.
 • 12.11 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt laren

0.74 km
  1.73 km
  0.69 km
  2.11 km
  0.44 km
  0.81 km

  Startpunt de tafelberg

  0.6 km

  Startpunt de tafelberg

  Startpunt blaricum

  1.45 km

  Startpunt blaricum

  0.48 km
   0.52 km
   1.57 km
   0.15 km
    0.41 km

     Startpunt laren

     0.41 km