Spring naar inhoud

Over de stormbaan naar Winkel

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Beoordeel deze route

Bewaar deze wandeling voor een maandje later, want dan zijn de dijken weer gemaaid. Wij wandelen door het hoge, natte gras. Een prachtig, maar vermoeiend avontuur; ongemaaid, hoog nat gras, een boze boerin en enorme windturbines. Af en toe kan wandelen heel hard werken zijn.

Tekst en foto's Joop Duijs


ommetje jul 2018 - raadhuis winkel // ommetje_jul_2018_001.jpg (105 K)ommetje jul 2018 - jachthaven winkel // ommetje_jul_2018_002.jpg (58 K)
Het fraaie raadhuis van Winkel staat te koop; De 'jachthaven' van Winkel.

Ik weet wel dat tijdens het broedseizoen bepaalde delen van de Groetpolder voor wandelaars zijn afgesloten, maar niet dat er gedurende die tijd op sommige delen van de wandelroute ook niet wordt gemaaid. De dijk langs het Groetkanaal bijvoorbeeld is nu weer een heerlijke, zachte, groene wandelboulevard. Als ik echter begin juni even voorbij Kolhorn aan mijn weg terug naar Winkel begin, staat het gras bijna een meter hoog en is het drijfnat van de zacht, maar uiterst gestaag neervallende miezerregen. Onder die omstandigheden is wandelen bijna topsport...

En de dag begon nog wel zo ontspannen in het rustieke Winkel, met dat fraaie oude raadhuis waar tot voor kort het Parfummuseum, met een collectie van ruim zevenduizend parfumflesjes, was gevestigd. Het zestiende-eeuwse monument staat nu te koop, lees ik als ik er tegenover de auto parkeer.

Ik ga eerst linksaf het stadje uit - Winkel heeft sinds 1415 stadsrechten - richting Kanaal Alkmaar- Kolhorn. Waarom zou je er een moeilijke naam aan geven als het gewoon de verbindingsvaart is tussen beide gemeenten? In West-Friesland houden ze nou eenmaal niet van flauwekul.

ommetje jul 2018 - schapen // ommetje_jul_2018_003.jpg (85 K)ommetje jul 2018 - gemaal de waakzaamheid // ommetje_jul_2018_004.jpg (81 K)

Je bent zo nog niet voorbij of ze beginnen je uit te blaten...; Gemaal De Waakzaamheid heeft een vispasssage.

Winkel heeft er zelfs een klein jachthaventje in aangelegd dat is gelegen tegenover de terreinen van Spaansen, zo'n typisch familiebedrijf dat werd opgericht in 1946 toen Bertus Spaansen zijn eerste vrachtwagen kocht. Bertus had twaalf kinderen en als een zoon - dochters waren in die tijd alleen goed om in het huishouden mee te helpen - oud genoeg was om te sturen, werd er een vrachtwagen bij gekocht. Inmiddels is het enorm gegroeide bedrijf in het bezit van de takken Grondstoffen en Logistiek (ook scheepvaart), Bouwsystemen, en Tuin en Bestrating. Als u geinteresseerd bent in de sensationele ontwikkeling van het bedrijf, kunt u in het voormalige woonhuis van de familie Spaansen het in 1996 ingerichte museum bezoeken (afspraak: museum@spaansen.nl).

Ik wandel verder langs het kanaal richting Lutjewinkel, eigenlijk een buitenwijk van Winkel. Lutje betekent dan ook Klein.

Onderweg veel schapen die het niet kunnen laten na het passeren even met z'n allen luidruchtig te blaten. Net of ze je achter je rug uitlachen! Omdat ik nog tijdens het broedseizoen wandel, volg ik een afslag over het asfalt naar het gemaal De Waakzaamheid. U kunt echter gewoon de route blijven volgen omdat de broedvogels alweer aan in het inpakken zijn voor hun reis terug naar Afrika. Het gemaal, dat ook een vispassage heeft, zorgt ervoor dat het teveel aan water in de polders via het Amstelmeer naar zee wordt afgevoerd. Om de vissen te helpen wordt er in de avond- en nachtelijke uren niet geschut zodat ze hun weg naar de Waddenzee veilig kunnen voortzetten. In het voorjaar zwemmen de vissen juist andersom langs deze weg naar de binnenwateren. Bij het gemaal moeten we even omlopen omdat de dijk richting het Kolhornerdiep ook nog niet gemaaid is. Veel akkerbouw hier. Peulvruchten, aardappelen, tarwe, suikerbieten, uien en wortelen, alles wordt hier verbouwd. De laatste jaren is in de polder ook veel bloembollenteelt.

Na het bereiken van het Kolhornerdiep begint de 'stormbaan'. Als John Cleese van het Ministerie van Rare Loopjes begin ik de eerste kilometers.

Niet vol te houden natuurlijk, zodat ik dankbaar gebruik maak van een dam die me naar een net ingezaaide akker met grasrand brengt waarover ik opgelucht verder wandel. Je loopt hier in de schaduw van enorme windmolens. In 2020 moet binnen de EU 24% van de opgewekte energie duurzaam zijn. Om dat doel te halen heeft Den Haag besloten dat er meer windmolens op land moeten worden gebouwd.

ommetje jul 2018 - bord // ommetje_jul_2018_005.jpg (84 K)ommetje jul 2018 - paaltje // ommetje_jul_2018_006.jpg (117 K)

Dat u het maar weet!; Het is hard werken met hoog, nat gras.

Eind 2015 stonden er 2525 windmolens op land, die 5% van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte leverden. in 2020 moeten dat er zo'n vierduizend zijn. Daarom worden procedures voor aanleg en uitbreiding van windparken versneld. Zoals bijvoorbeeld hier in de Groetpolder, waar 12 van de 19 windturbines worden vervangen door grotere, dus krachtigere windmolens. Of dat genoeg is om die 24% te halen, durf ik echter te betwijfelen... Mensen hebben er hier gelukkig maar weinig last van, maar dat kan ook aan het gehoor van uw verslaggever liggen...

Het hoge gras is niet alleen de oorzaak van oververmoeide ledematen, ik mis ook een routepaaltje waardoor ik over het erf moet van een boze boerin. Als ze echter mijn natte outfit ziet en verhaal hoort, strijkt ze goedmoedig over het hart. "Kijk je straks even goed of je geen teken hebt", roept ze me zelfs nog na als ik voor het laatste stukje naar Winkel vertrek.

Gelukkig kunt u straks gewoon genieten van een strak geschoren dijk, maar eigenlijk had ik dit 'avontuur' voor geen goud willen missen. Wat is het leven nou waard als je niet af en toe eens een probleempje uit de weg moet ruimen!

Groetpolderroute (15 km)

Honden niet toegestaan. 80% onverhard.

Start: Dorpsstraat 63, Winkel bij paaltje 55. Ga vervolgens naar 56-59*-64-65-66-60- 62-58-55.

*In het broedseizoen wandelt u van 59 naar 63-62-58-55

Horeca bij Snackbar Loek, Dorpsstraat 92, Winkel en restaurant De Rode Leeuw in Kolhorn.

Meer wandelen in Noord-Holland: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

ommetje jul 2018 - groetpolder // ommetje_jul_2018_007.jpg (10 K)ommetje jul 2018 - windmolens // ommetje_jul_2018_008.jpg (43 K)

De Groetpolder staat vol met gigantische windmolens; Groene, weidse akkers en grote windmolens...

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 96858 in.
 • 15.02 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Winkel

Naar
Startpunt Winkel

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt winkel

1.26 km
  1.97 km
  3.19 km
  0.2 km
   0.27 km

    Startpunt kolhorn

    0.09 km

     Startpunt kolhorn

     0.66 km
      3.6 km

      Startpunt winkel

      3.79 km