Spring naar inhoud

Rond het Kopje van Bloemendaal

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Route door Westhil Wandelt: Combinatie van rondje Caprera en Duin en Daalse ommegang

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Een nieuwe regio bij Wandelnetwerk Noord-Holland.

Het nieuwe Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is officieel geopend! Dit keer was er een feestje voor het bestuur, medewerkers en wandelaars. Er werd een Toeristisch Overstappunt onthult, een lint doorgeknipt door de gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en een wandeling gemaakt. Tijdens de wandeling vertelde routemaker Rutger Burgers leuke verhalen over de route. Voor het ommetje van de maand maart gaan we natuurlijk op ontdekking in Zuid-Kennemerland. Wij kiezen voor Bloemendaal en combineren twee kleine ommetjes tot een grotere route!

1a. ommetje maart 2023 - schoenen // _aw36301-hdr-cep.jpg (292 K)

Bij de opening stond een feestelijke boog versierd met wandelschoenen.

Wandelstartpunt Caprera

De wandeling start bij wandelstartpunt Caprera. Als we aan komen rijden staan er al veel auto’s geparkeerd langs de weg.Tweehonderd meter verderop is een heel groot gratis parkeerterrein en wij besluiten daarom bij wandelkeuzepunt 14 te beginnen.

We trekken onze schoenen aan en lopen naar de overkant van de weg om de eerste trap op te lopen. Deze route is er één van klimmen en dalen. Als traplopen moeizaam gaat is deze wandeling geen aanrader.

1a. ommetje maart 2023 - Betonnen trap // _aw05709-hdr-cep.jpg (399 K)

Eén van de vele trappen, die we op en aflopen.

Het Kopje van Bloemendaal

Het Kopje van Bloemendaal is de hoogste duin in de omgeving. Bovenop bevindt zich een uitkijktoren/oriënteertafel, die wij natuurlijk beklimmen. Je kunt rondom ver kijken en we zien duidelijk de St. Bavo Basiliek in Haarlem en aan de andere kant de zee. Als de bomen het zicht niet ontnemen kun je bij helder weer Schiphol en Amsterdam zien. De toren is 51 meter boven N.A.P.

Naast de toren bevindt zich het restaurant “Bløsh Bloemendaal”. Als je na deze klim al honger of dorst hebt, kun je hier even pauzeren. Het restaurant is iedere dag vanaf 11:00 uur geopend.

1a. ommetje maart 2023 - Toren met wapen // _aw05763-hdr-cep.jpg (224 K)

Uitkijktoren/oriënteertafel op het kopje van Bloemendaal.

Wandelpark Caprera

We lopen wat trappen af, langs mooie huizen richting het wandelpark Caprera. Op één van de trappen is een man aan het trainen. Hij loopt de trap op en af in een hoog tempo. Wat een sportiviteit op de vroege ochtend.

1a. ommetje maart 2023 - Paaltje in bos // _aw05796-hdr-cep.jpg (339 K)

Volg de rode pijlen door wandelpark Caprera.

De wandeling die wij maken is een combinatie van twee, maar je kunt er natuurlijk ook één kiezen. De rode route: Rondje Caprera is 2,93 kilometer en de blauwe route Duin en Daalseommegang is 4,2 kilometer.

1a. ommetje maart 2023 - Sneeuwklokjes // _aw05799-hdr-cep.jpg (289 K)

We ontdekken heel veel sneeuwklokjes.

Caprera is niet alleen een mooi wandelpark het is ook een Openluchttheater. Caprera bestaat dit jaar 75 jaar en daarom is er van 3 t/m 12 maart een lichtfestival. Via deze website kun je kaartjes voor het lichtfestival reserveren.

1a. ommetje maart 2023 - Trappen in bos // _aw05826-hdr-cep.jpg (369 K)

Alweer trappen.

Ook zonder lichtfestival is het park de moeite waard. Vooral voor hondenliefhebbers, want de hond mag er loslopen.

1a. ommetje maart 2023 - Zandpad // _aw05841-hdr-cep.jpg (347 K)

Paden omzoomd door sneeuwklokjes.

Wij genieten van de fluitende vogeltjes, een eekhoorn in de bomen en van heel veel sneeuwklokjes en krokussen langs de paden. We zien zelfs nog een paar paddenstoelen!

1a. Ommetje van de maand maart 2023 - Eekhoorn // image21.jpg (32 K)

We zien tijdens deze wandeling twee eekhoorns.

We lopen langs een sokkel met de tekst: “Hé daar! Ga eens op me staan. Zodat je als standbeeld kunt bestaan. …..”. Natuurlijk kan ik het niet laten om een standbeeld na te doen.

1a. Ommetje van de maand maart 2023 - Laura op sokkel // _aw36274-hdr-cep-2.jpg (236 K)

Niet alleen leuk voor kinderen.

Wat is dit een fijne wandeling over onverharde paden, met weliswaar veel trappen.

Het hertenkamp en het Bloemendaalsebos

We verlaten het wandelpark en pakken daar de blauwe pijlen op. We lopen een klein stukje terug naar wandelkeuzepunt 16.Daar slaan we linksaf het Simon de Heer plantsoen in. Als we het plantsoen uitkomen zien we geen pijlen staan, maar het kan zijn dat er een auto geparkeerd staat voor het paaltje. Daar moet je naar rechts, wat eigenlijk heel logisch is, want anders loop je weer terug naar Caprera.

1a. ommetje maart 2023 - Dure villa’s // _aw05712-hdr-cep.jpg (324 K)

Als je achterom kijkt in het Simon de Heer plantsoen, zie je dit.

We volgen een stukje de Zomerzorgerlaan. Het is alles behalve zomer, want het is koud en het miezert een beetje. Toch genieten we en kijken onze ogen uit. Weer zo’n stukje Noord-Holland waar we nog nooit geweest zijn.

Na een stukje gelopen te hebben staat er een pijl rechtsaf een soort steegje in. Daar komen we langs een hertenkamp. De herten staan ver weg te schuilen tegen de regen, dus lopen we door.

1a. ommetje maart 2023 - Bruggetje // _aw05718-hdr-cep.jpg (363 K)

Geen foto van de herten, wel van het park en de huizen eromheen.

We steken de weg over en belanden daar in het Bloemendaalsebos. Ook hier barst het weer van de zingende vogels.

1a. ommetje maart 2023 - bankje in bos // _aw05724-hdr-cep.jpg (357 K)

Op een bankje in het Bloemendaalsebos.

Thijsse’s hof

We lopen het bos weer uit en steken de weg over. Daar komen we langs een heel mooi pand dat vroeger een pannenkoekenhuisje is geweest. Nu is het een wijnbar “Cour des Vins”.

1a. ommetje maart 2023 - Nat terras // _aw05727-hdr-cep.jpg (282 K)

Wijnbar “Cour des Vins”

Een stukje verderop wandelen we langs heemtuin het Thijsse’sHof. In maart is de Heemtuin van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 – 16.00 uur geopend en in het weekend van 10.00 - 16:00 uur.

Heemtuin Thijsse's Hof is aangelegd in 1925 op voormalige aardappelakkertjes in het Bloemendaalse Bos en ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dr. Jac. P. Thijsse.

Heemtuinen zijn altijd leuk, dus wij komen hiervoor zeker nog een keer terug.

1a. ommetje maart 2023 - Gele bloemetjes // _aw36262-hdr-cep.jpg (208 K)

Gele kornoelje.

Lage Duin en Daalseweg

We vervolgen de route achter de blauwe pijlen aan en komen uit bij de Lage Duin en Daalseweg. Wat een paradijs om te wonen! Er staan prachtige huizen rondom een plantsoen met een vijver. De huizen spiegelen in het water en naast de vijverstaat het vol met krokussen.

1a. ommetje maart 2023 - Waterkant met huizen // _aw05736-hdr-cep.jpg (173 K)

Wat een prachtige plek om te wonen.

We zien zelfs een Dodaars, die een visje heeft gevangen. Gelukkig is het droog en kunnen we op een bankje genieten van deze mooie plek.

1a. ommetje maart 2023 - Mooie huizen // _aw36229-hdr-cep.jpg (332 K)

Schitterend toch?

De dodaars is de kleinste futensoort van Nederland. Deze watervogel is zelfs nog een slag kleiner dan een waterhoen. De dodaars vind je in ondiepe en beschutte wateren met een rijke oeverbegroeiing en onderwatervegetatie. Moerasgebieden bijvoorbeeld, maar ook vennen en meren. Buiten het broedseizoen vind je de vogel op allerlei soorten wateren, tot soms stadsgrachten en stadsparken.

<1a. ommetje maart 2023 - Eend // _aw36202-insta.jpg (367 K)

Eigenlijk te ver weg voor de foto, maar te leuk om niet te delen.

We lopen een half rondje om het park en slaan dan linksaf de Karmelweg in. Daar mist heel duidelijk een pijl. Ik heb het doorgegeven via meldpuntroutes.nl, dan wordt het meestal snel opgelost.

Terug naar het Hoge Duin

De straat heeft niet voor niets de naam Lage Duin; vanaf hier lopen we via een hele lange trap weer terug omhoog. Ook hier is iemand weer heel sportief en rent hijgend naar boven. We doen het haar niet na.

1a. Ommetje van de maand maart 2023 - Laura op trappen // _aw05748-hdr-cep-2.jpg (385 K)

Niet één maar twee trappen!

We komen nu ook steeds meer wielrenners tegen die het kopje bedwingen. Sommige hebben duidelijk moeite met omhoog fietsen, maar we zien er ook een paar die dit fluitend doen.

1a. ommetje maart 2023 - Huisje met luiken // _aw05754-hdr-cep.jpg (319 K)

Eén van de huizen op de heuvel.

We vergapen ons aan nog meer prachtige grote huizen. Voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein. Wij drinken nog iets bij “Bij de C”. Als je hier wil lunchen moet je vooraf reserveren.

1a. ommetje maart 2023 - Restaurant tafel // _aw05757-hdr-cep.jpg (284 K)

Even warm worden bij: “Bij de C”

Extra info

1a. ommetje maart 2023 - Kraan // _aw36235-hdr-cep.jpg (321 K)

Deze kraan kwamen we ook nog tegen.

Afstand: 7,14  km

Link naar de route

Wij parkeerden op het parkeerterrein bij wandelkeuzepunt 14,Hoge Duin En Daalseweg 6, Bloemendaal en combineerden de blauwe en de rode route.

De route start bij wandelkeuzepunt 14, volg eerst een stukje de blauwe pijlen (de weg oversteken) naar wandelkeuzepunt 16 en 08. Daar ga je het wandelpark Caprera in en volg je de rode pijlen richting 17, 15 en weer terug naar 08. Pak daar de blauwe pijlen weer op richting: 16, 50, 86, 66, 87 en weer terug naar 14.

De entree voor het wandelpark Caprera is  € 1,- p.p. en ook €1,- voor een eventuele hond. Als er in het Openluchttheater een voorstelling is, dan is het Wandelpark gesloten. Check daarom altijd voor de zekerheid de agenda van Caprera.

Meer wandelen in Noord-Holland:
www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 190646 in.
 • 7.14 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Punt 14

Naar
Punt 14

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen
0.5 km

Startpunt caprera bloemendaal

0.16 km

  Startpunt caprera bloemendaal

  0.36 km
  0.71 km

  Startpunt caprera bloemendaal

  1.86 km

  Startpunt caprera bloemendaal

  0.16 km
   0.24 km
    0.57 km
    0.38 km
    1.09 km
    1.1 km