Spring naar inhoud

Van alles te doen in Spaarnwoude

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Recreatiegebied Spaarnwoude is de groene overgang tussen Amsterdam en Haarlem. Er zijn heerlijke wandel- en fietsroutes uitgezet, maar je kunt ook even lekker ontspannen bij de talloze meertjes en strandjes.

Tekst en foto’s Joop Duijs

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\Zorgvrij.JPG

Informatieboerderij Zorgvrij is het beginpunt van de Buitenhuizenwandeling.

Ruim 5000 jaar geleden lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude. Het gehucht ligt in het gelijknamige recreatiegebied, de groene buffer tussen Amsterdam en Haarlem. Prachtig gebied waar je van alles kunt doen om te ontspannen.

Spaarnwoude is liefst 3000 hectare groot. Een gigantische oppervlakte met een 18 holes golfbaan, een het hele jaar geopende skibaan, een camping, hotel, diverse maneges, een klimwand, je kunt er paintballen, zwemmen, in de winter heerlijk schaatsen, modeltreinen bouwen, er is een jachthaven, een peddelpoel, een kanobaan, een vliegveld voor modelvliegtuigjes en je kunt er ook nog geweldig vissen, fietsen en wandelen. Spaarnwoude trekt dan ook jaarlijks zo’n 5,5 miljoen bezoekers, een aantal dat mede wordt bepaald door de duizenden die jaarlijkse festivals als Dance Valley, Dutch Valley, Awakenings en het LatinVillage Festival bezoeken.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\Terras Zorgvrij.JPG

Op het terras van het pannenkoekenhuis Onder de Platanen is het prima toeven.

Maar wij gaan uiteraard wandelen en kiezen de 9 km van de Buitenhuizenroute, die we beginnen bij Informatieboerderij Zorgvrij, het hart van recreatiegebied Spaarnwoude, met een informatiebalie waar je alles te weten kunt komen over de activiteiten en voorzieningen in het recreatiegebied. Leuk ook voor kinderen, die er leren dat melk niet uit de fabriek maar uit de koe komt.

De biologische boerderij heeft een speeltuin en pannenkoekenrestaurant met een fraai terras waar het heerlijk toeven is in het zonnetje, maar dat bewaren we voor als we terugkomen. We gaan eerst de loofbossen in – controleer thuisgekomen op teken! – en genieten van het vogelgekwetter in de zomergroene struiken. Ze zorgen voor het natuurlijke geluidsevenwicht met de drukte van de hier vlaklangs gelegen A9.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\Gemaal De Velserbroek.JPG

Gemaal De Velserbroek is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Want het is hier niet stil, mede door het drukke vliegtuigverkeer dat van en naar Schiphol laag over komt. Gelukkig maakt de omgeving echter alles goed. Zo passeren we het gemaal De Velserbroek. Dit sluisje zorgde er samen met drie andere voor dat het waterpeil in de moerassige Velserbroek (broeck staat voor drassig land) op het gewenste niveau bleek. Het woonhuis van de voormalige machinist-sluiswachter staat aan de overkant van de dijkweg. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam kon het uit 1914 daterende gemaal de polder onder water zetten. Even verder nemen we even een kijkje bij Fletcherhotel Spaarnwoude, prachtig gelegen aan het water van Zijkanaal B en gaan door langs de Peddelpoel waar jonge gezinnetjes lekker in het gras genieten van het mooie weer.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\De Peddelpoel.jpg

Langs de Peddelpoel kan je heerlijk ontspannen.

Langzamerhand laten we het verkeerslawaai gelukkig achter ons en wandelen verder over de middeleeuwse Velserdijk (circa 1200), die in een slinger naar het noorden buigt. Eens had hier Het IJ vrij spel maar nu ligt er het kaarsrechte, rustig kabbelende Zijkanaal B dat inmiddels door het recreatieschap Noord-Holland tot Kanobaan is gepromoveerd. Langs de met rietkragen omzoomde oevers kijk je uit over een moerasje en hebben zonaanbidders en vissers een heerlijk stekje gevonden.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\Amazones onderweg.jpg

Door het hele recreatiegebied zijn ook ruiterpaden aangelegd.

Spaarnwoude is in de jaren zestig ontstaan om het gebied tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen niet verder te laten verstedelijken en als ‘groene long’ in het alsmaar verder industrialiserende gebied. Daarom werd van het overgebleven landelijk gebied een bufferzone in de vorm van een recreatiegebied gemaakt. Aanvankelijk zou in het hele gebied bos worden aangeplant, maar in de loop van de jaren 70 veranderden de inzichten en werden de nog resterende weilanden behouden. Bij knooppunt 59 bij een houten brug dat je onderweg passeert krijg je een goed beeld van hoe de Velserbroek in de middeleeuwen eruit moet hebben gezien. Het is nog steeds een open weidegebied waar paarden en koeien grazen. Aan de horizon de heuvels, gevormd door opgeslagen vuilnis, waar Snowplanet, een klimwand, een uitzichtpunt en een mountainbikeparcours een plaatsje hebben gevonden.

Via een wetering steken we over naar Villa Zomerdijk waarvan het terras deze dag helaas is gesloten. Verderop komen we langs een groot veld voor modelvliegtuigen waar mannen die waarschijnlijk altijd jongetjes zijn gebleven knutselen en vliegen. We ontmoeten ook regelmatig amazones en zien tussen het groen een huisje uit het begin van de vorige eeuw waar landarbeiders of ‘dagloners’ die toen in de polder werkten, mochten wonen. Tegenwoordig wordt er in Spaarnwoude echter vooral ontspannen. We zien niet alleen al snel de eerste golfers een balletje slaan, maar passeren ook Droomparken Buitenhuizen, deels gehuisvest in de in het groen verscholen boerderij ‘Weltevreden’. Gebouwd in 1883 als akkerbouwboerderij en in 1983 verbouwd tot kampeerboerderij. Het vakantiepark biedt plaats aan 200 chalets en bungalows en heeft ook een camping. Bij knooppunt 43 loopt u langs de jachthaven van de watersportvereniging IJmond, gelegen aan het Zijkanaal C, een zijtak van het Noordzeekanaal. De jachthaven heeft 240 ligplaatsen en vanuit de haven kan je zo naar het IJ en via het Spaarne naar Haarlem varen.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\Golfbaan.JPG

Spaarnwoude heeft een prachtige 18 holes golfbaan.

Langs de haven en het kanaal volgen we een mooi graspad terug naar de golfbaan waar een deels tot restaurant verbouwde stolpboerderij het startpunt is van een fraaie, golvende 18 holes baan. Grenzend aan de golfbaan passeren we een terrein waar mensen die het fijn vinden in hun blootje te lopen kunnen recreëren. Lekker doen, want Spaarnwoude is voor iedereen.

De Buitenhuizenroute vanaf startpunt Zorgvrij (9 km)

Honden aangelijnd toegestaan. Startpunt Zorgvrij, Genieweg 50, Velsen-Zuid. Je start bij 47 en ga vervolgens naar 41-48-49- 59-57-56-58-42-43-44-46-40-47. Horeca bij:

Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen, Genieweg 50, Velsen-Zuid, Hotel Spaarnwoude, Oostbroekerweg 17, Velsen- Zuid, Villa Zomerdijk, Genieweg 1, Velsen-Zuid, Graan voor Visch, Het Hoge Land 2, Velsen –Zuid.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\juni 2017\IMG_2245.JPG

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 99751 in.
  • 9.43 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt zorgvrij velsen (toeristisch overstappunt)

0.23 km

    Startpunt het buitenhuis velsen-zuid

    1.04 km

      Startpunt het buitenhuis velsen-zuid

      0.24 km
        0.85 km
        0.26 km
        0.47 km

          Startpunt villa zomerdijk velsen-zuid

          0.09 km

            Startpunt villa zomerdijk velsen-zuid

            1.25 km
            1.61 km
            1.13 km
              1.86 km
                0.32 km

                  Startpunt zorgvrij velsen (toeristisch overstappunt)

                  0.09 km