Vierkantje Oosterblokker

Verboden voor honden

De Beatles gaven in ons land maar een concert. Dat gebeurde in de voormalig veilinghal van Blokker. Je wandelt over kaarsrechte wegen en kunt het monument bewonderen ter nagedachtenis van dat historische concert.

Tekst en foto’s Joop Duijs

image

Ja, als je dan toch je auto kwijt moet..

De wegen in West-Friesland zijn net zo rechtlijnig als de Westfriezen zelf. Want ook al wordt dit gebied al eeuwenlang bewoond, er is amper een kronkelpaadje te vinden. En toch is het genieten tijdens een vierkantje Oosterblokker!

Soms denk ik: goed dat mijn opa en oma dit niet meer hoeven mee te maken, maar veel vaker komt de gedachte boven dat ze hun ogen toch niet zouden geloven als ze dit of dat nog eens zouden kunnen zien. Mijn opa overleed halverwege de jaren zestig. Tot op hoge leeftijd trok hij er met zijn fiets op uit, maar hij zou grote delen van Noord-Holland echt niet meer herkennen.

Er is de laatste decennia zoveel gebouwd en daardoor veranderd, dat het bijna niet meer is bij te houden. Neem het stuk West-Friesland tussen Hoorn en Enkhuizen, de Streek waar de mensen al eeuwen leven van de akker- en tuinbouw. Dat gebeurt sinds de 15e eeuw, toen hier al uien werden verbouwd die door Hoornse schippers naar het Rijngebied en zelfs naar Engeland werden verscheept. Ook de Grootebroeker erwten waren in trek bij de welgestelden. Niet weggelegd voor de armen natuurlijk die als ze geluk hadden gestampte tuinbonen of linzen door de kloosters kregen aangeboden. Een ander typisch product uit de Streek was de bloemkool, die in de 17e eeuw populair werd. Vanaf begin vorige eeuw werd de glastuinbouw ingevoerd en nog steeds is hier ook heel veel bloementeelt.

IMG_2332.jpg

Akkers zover als het oog reikt...

De kennis opgedaan in de loop van de eeuwen wordt nu gebruikt in de zaadveredelingsbedrijven wat noordelijker in West-Friesland.

IMG_2326.jpg

Molen De Krijgsman, begin- en eindpunt van de wandeling is weer volop in bedrijf.

We beginnen ons vierkantje bij molen De Krijgsman die met 10,40 meter de hoogste van Noord-Holland is, wat mede komt omdat de molen op een vijf meter hoge onderbouw staat. De eerste molen met de naam Krijgsman dateert uit 1602, maar die waaide in 1862 om. De volgende molen ging door blikseminslag in vlammen op in 1896, waarna met onderdelen van een Zaanse molen de huidige ontstond.

IMG_2329%202.jpg

Moeder Eend brengt haar kroost in veiligheid.

Als we de hoek voorbij de molen omgaan wandelen we het Wijzenddijkje op. Hier is gelijk heel duidelijk te zien dat we door de Tuin van Noord-Holland lopen. We passeren niet alleen meerdere boomgaarden, maar zien, zo ver het oog reikt, akkers met allerlei soorten verschillende gewassen. Boven de akkers ‘vliegen’ nep- roofvogels die al te hongerige dieren moeten afschrikken. In de slootjes dartelen eendjes, meerkoeten en zwanen, terwijl we rechts in de weilanden ook koeien zien grazen.

Als we aan het einde van de dijk zijn gekomen, wandelen we Oosterblokker in. Met prachtige, vrijstaande boerderijen en landhuizen. Maar het lintdorp is net als de andere West-Friese dorpen inmiddels ook uitgebreid met nieuwbouwwijken waar mensen of hun nageslacht wonen die in de jaren zestig en zeventig vanuit de grote steden naar hier verhuisden. Mede daardoor verdween, zoals Geert Mak zo fraai in een van zijn bestsellers beschreef, God ook uit Oosterblokker. In de voormalige Nederlands Hervormde kerk is nu Cultureel Centrum Pancratius gevestigd. Men organiseert er boeken-, antiek- of vlooienmarkten, beurzen, workshops, kindertheatervoorstellingen en

IMG_2343.jpg

De voormalige Hervormde kerk is nu een cultureel centrum.

kunstexposities. Even verder zien we dat OLV Visitatie, een katholieke kerk, nog wel ‘in bedrijf’ is. Evenals Bar Dancing De Harmonie, al meer dan een halve eeuw een begrip in West-Friesland. In de jaren zestig stonden hier The Cats, Cuby, The Bintangs en Golden Earring op het podium, later traden Guus Meeuwis, Marco Borsato, Van Dik Hout, Rowwen Heze en De Dijk er op.

IMG_2345.jpg

Het Beatles-monument dat het historische concert van de Fab Four herdenkt.

Maar het staat natuurlijk allemaal in de schaduw van dat beroemde concert van The Beatles op 6 juni 1964 in het veilinggebouw

IMG_2348.JPG

Hier gebeurde het allemaal: De veilinghal 'Op Hoop van Zegen'.

‘Op Hoop van Zegen’ op de grens van Ooster- en Westerblokker. Nadat ze een dag eerder een onvergetelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten hadden gemaakt, werden ze de volgende dag met auto’s naar Blokker gereden waar ze twee unieke optredens - het middagconcert was niet eens uitverkocht! - van 25 minuten gaven. Met Jimmy Nicol op drums, want Ringo Star was ziek thuisgebleven. Om nooit te vergeten en daarom is tegenover het veilinggebouw een monument geplaatst op The Beatles Place. In het omringende perkje zijn rozen geplant die heel toepasselijk Yesterday heten.

ommetje juli 2017 - schapen // schapen.jpg (41 K)

De Hampshire Down-schapen van Thessa Bruijns.

Verderop passeren we de sportvelden van de voetbal- en handbalclub. Tegenover het handbalveld treffen we Jam en Zo, waar Thessa Bruijns allerlei soorten zelfgemaakte jam en aan eigen bomen gekweekt fruit verkoopt. In haar boomgaard lopen unieke Hampshire Down-schapen en binnenkort hoopt ze ook haar eigen honing te verkopen. Die jam doet het voortreffelijk op het desembrood van eigen gemalen meel van Erik Dudink, de molenaar van De Krijgsman. Want de molen draait weer als vanouds. En helemaal bij de tijd, want als er geen meel wordt gemalen, wekken de wieken groene stroom op waar de ovens op worden gestookt. Als mijn opa dat nog eens kon zien…

IMG_2344.jpg

Onderweg vind je het oude wapen van Blokker tussen de voettegels.

De rode route vanaf startpunt Molen de Krijgsman (10km) Honden verboden. Startpunt Molen De krijgsman, Noorderdracht 61, Oosterblokker. Vanaf 33 naar 32 – 30-28-27-29-31-36-35-34-33.

Informatie over de bijhorende theehuis, molenwinkel en – bakkerij: www.molendekrijgsman.nl

Informatie over Jam en Zo: www.jamenzo.nl.

Horeca bij: Molen De Krijgsman en cafetaria ’t Koetshuis (geopend vanaf 16.00 uur).

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 99747 in.
 • 6.59 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Molen de Krijgsman

Naar
Startpunt Molen de Krijgsman

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt molen de krijgsman

0.07 km
0.79 km
  2.13 km
   0.1 km
    1.73 km
     0.83 km
      0.12 km
       0.09 km

        Startpunt molen de krijgsman

        0.74 km