Waterlab en recreatie (Wevershoof)

We wandelen deze maand van Wervershoof, het geboortedorp van de legendarische sportverslaggever Theo Koomen, naar Onderdijk en terug. Je passeert o.a. de Koopmanspolder, een waterbeheerproeftuin, maar ook viersterrencamping voor moeras- en watervogels.

Tekst en foto’s Joop Duijs

ommetje_november_2017-koopmanspolder // ommetje_november_2017-koopmanspolder.jpg (35 K)

De Koopmanspolder is ook een viersterrencamping voor watervogels.

 

Wat is het toch jammer dat er recreatief zo weinig met het IJsselmeer wordt gedaan. Hoe mooi het zou kunnen zijn, is te zien tussen Medemblik en Wervershoof. Niet alleen een fraai natuurgebied, maar ook een minstens zo mooi recreatiegebied, waar het op zonnige dagen heerlijk is te zonnebaden, fietsen, wandelen of te zwemmen.

Midden in Wervershoof, aan de Dorpstraat - met zoals het hoort de kroeg er recht tegenover - waakt de in neogotische stijl gebouwde Sint-Werenfriduskerk over het dit jaar tweehonderd jaar oude dorp. Het katholieke godshuis, dat rond 1875 werd gebouwd, is gewijd aan de prediker Werenfridus die rond 690 het evangelie naar deze streek bracht. De volgeling van Willibrord zou op een hoeve hebben gewoond waarnaar Wervershoof is vernoemd.

Maar wij parkeren even buiten het dorp, op de parkeerplaats van Vooroever Vlietsingel. Gescheiden van het IJsselmeer door uitgestrekte groene speelweiden, omzoomd door bebossing en leuke zandstrandjes die verbonden zijn door vlonderbruggetjes.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\november 2017\IMG_0044.jpg

De Vooroever is nu vooral fijn voor hondenliefhebbers.

In deze herfst- en wintermaanden een heerlijk uitrengebied voor honden en hun baasjes, in de zomer een paradijsje voor zonnebaders. Wij vullen de veldfles echter bij een watertankpunt van Vitens en wandelen de andere kant op, richting Onderdijk en Medemblik. Vanaf de dijk zien we de Koopmanspolder. Eens een gewoon weiland, nu een fraai natuurgebied, waterbeheerproeftuin en viersterren camping voor moeras- en watervogels die hier rusten en foerageren. Het waterpeil van de toenmalige Zuiderzee werd voordat de Afsluitdijk was aangelegd, bepaald door de regenrivier De IJssel, de zeespiegel en de wind. Na de afsluiting van het binnenmeer werd het waterpeil zo geregeld dat het in de zomer 20 centimeter hoger komt te staan. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de natuur. Daarom experimenteert men in de Koopmanspolder met dat waterpeil om de effecten op veiligheid, kwantiteit en kwaliteit van het water, de leefomgeving en de natuur te onderzoeken. Het water in de polder staat dan ook meer dan een meter lager dan het IJsselmeer, waardoor het makkelijk via een buis de polder kan instromen en vissen via een speciaal voor hen gecreëerde waterinlaat het gebied kunnen inzwemmen en gebruiken als paai- en groeigebied.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\november 2017\IMG_0051.jpg

De grasdijk die Wervershoof en Onderdijk verbindt, wandelt u heen en weer.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\november 2017\IMG_0053.JPG

U kunt deze wandeling ook in Onderdijk beginnen.

Verderop de Westfriese Omringdijk passeren we het elektrische gemaal de Vier Noorder Koggen, dat in 1977 de taken van het gelijknamige stoomgemaal in Medemblik heeft overgenomen. Per minuut kan 1130 kubieke meter(!) water worden verwerkt. Het gebouw van het stoomgemaal, inmiddels rijksmonument, is sinds 1985 in gebruik als Nederlands Stoommachine Museum, maar bij calamiteiten kan het gemaal weer in gebruik worden genomen. In de gebouwen zijn ongeveer dertig oude stoommachines te bewonderen.

Bij speeltuin Neshof – vanaf Pasen weer geopend – lopen we dijk af, Onderdijk in. Het oude tuindersdorp bezit een heus papegaaienhotel, waar u uw gevederde vriend kunt laten logeren als u op vakantie gaat.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\november 2017\IMG_0058.jpg

Een aquaduct voorziet de nieuwbouwwijk van water.

We verlaten Onderdijk via een leuk bosje, waar we op een bord lezen dat hier de Dexter graast, een mini- koe oorspronkelijk afkomstig uit Ierland. Omdat ze maar weinig zorg en voedsel nodig hebben, zijn ze uitermate geschikt om de boel hier te onderhouden.

Onderweg zien we een fraai stukje waterarchitectuur: een waterbak dat als een aquaduct over een brede sloot een nieuwbouwwijk van water voorziet. Als we het bosje verlaten passeren we de sportvelden van VVW; een omnivereniging met een voetbalafdeling, maar ook met een in deze streek populaire handbalpoot voor mannen en vrouwen.

Afgelopen voorjaar brandden de kantine en enkele kleedkamers helemaal af. Gelukkig was de boel goed verzekerd en kan vanaf 1 januari met de herbouw worden begonnen.

Het sportcomplex ligt aan de Theo Koomenlaan. Vernoemd naar de beroemde sportverslaggever die hier in 1929 werd geboren en na een fataal ongeluk in 1984 ook in Wervershoof is begraven.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\november 2017\IMG_0059.jpg

Wervershoof wordt nog steeds uitgebreid met mooie stulpjes.

In Molen De Hoop is ter ere van hem een museum gevestigd waar honderden foto’s zijn te zien over zijn leven. Ook de boeken die hij schreef over sport en West-Friesland hebben een mooie plaats gekregen en op interactieve tv's kunt u kijken en luisteren naar beelden en geluidsfragmenten van diverse sportevenementen van 1966 t/m 1984. Daarnaast wordt doorlopend de film ‘Woekeren met de waarheid’ vertoond, die in 1994 door Coen Verbraak over het leven van Theo Koomen is gemaakt. Het museum is vanaf april volgend jaar weer geopend.

Via het Kaagbos, dat eveneens wordt begrazen door Dexter-koeien, verlaten we de bebouwing en lopen via de grasdijk die we al eerder hebben verkend terug naar de parkeerplaats aan de Vooroever. Links op de drooggevallen slikplaten zien we talloze ganzen, eenden en enkele zilverreigers, terwijl op de dijk een fazant voor ons wegvlucht het hoge gras in. “Wat is het hier toch mooi he!’ zegt een passerende wandelaarster in dat heerlijke, zangerige Westfries. Daar is geen woord Spaans bij!

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\november 2017\IMG_0060.jpg

Ook in het Kaagbos grazen Dexter-koeien.

Wandelroute vanaf startpunt Koopmanspolder (8 km)

U start op de parkeerplaats Vooroever Koopmanspolder bij paaltje 1 en loopt vervolgens naar 5-9-6-7-4-5 en terug naar 1. Horeca in Onderdijk bij cafe De Welkomst en cafetaria Roezemoer. Honden aangelijnd toegestaan, 50% onverhard.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 98867 in.
 • 7.11 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Koopmanspolder Wervershoof (toeristisch overstappunt)

Naar
Startpunt Koopmanspolder Wervershoof (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt koopmanspolder wervershoof (toeristisch overstappunt)

1.05 km
  1.26 km

   Startpunt onderdijk

   0.36 km

    Startpunt onderdijk

    1.42 km
     1.02 km
      0.94 km

       Startpunt koopmanspolder wervershoof (toeristisch overstappunt)

       1.05 km