Wieringen wat ben je mooi!

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
Vatroproute met uitbreiding door Westphil Wandelt (7 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Parkeren op de Bierdijk

Wij komen graag in het noorden van Noord-Holland. Het is er zo heerlijk rustig. Ondanks dat wij deze wandeling op Koningsdag liepen, kwamen we nauwelijks iemand tegen.

We rijden naar het wandelstartpunt Stroe dat staat aangegeven als beginpunt van de route. Wij besluiten de auto niet voor het museum neer te zetten; dan staat hij straks maar in de weg als we een foto willen nemen. We parkeren op de Bierdijk.

image

Bij Vatrop kan je nog een deel van de oude stormkeringen zien. Deze bestaat uit betonnen borstweringen. Voordat de Waddenzeedijk was aangelegd, moesten deze stormkeringen Wieringen beschermen tegen het woeste water van de Waddenzee.

Waar zijn de schapen?

Aangekomen op de Bierdijk, lopen we de trap op. We wandelen natuurlijk gelijk even naar zee om een fotootje maken. Daarna kan de wandeling echt beginnen. Bij knooppunt 56 lopen we de grasdijk op. Normaal staan er schapen op de dijk en moet je goed opletten om niet door de schapenpoep te lopen. Nu staan de schapen iets verderop op de weg. We zien ze al van verre.

image

Geen kip te bekennen, wel een paar andere vogels.

Het is heerlijk wandelweer vandaag. Lekker fris met een zonnetje. Als we links kijken, zien we de Waddenzee en rechts schapen met verderop een weide vol ganzen. We horen scholeksters, een tureluur en daar bovenuit het gakken van de ganzen. Als we in de buurt van de schapen zijn, loopt Adriaan even naar beneden om een goed gesprek met de schapen te voeren. Natuurlijk moeten ze poseren. Tot mijn verbazing blijven ze gewoon staan. Er is er zelfs één die zich laat aaien.

image

Zij wil best geaaid worden.

De kleiput van Vatrop

Al genietend van het prachtige uitzicht komen we aan bij de Kleiput van Vatrop. Dit natuurgebied is ontstaan door de aanleg van Waddenzeedijk. Kleigrond werd weggehaald voor de dijkbouw, waardoor een grote kleiput ontstond. Het is er prachtig! Op het eerste eilandje barst het van de kluten. Verder zien we scholeksters, bergeenden en natuurlijk heel veel meeuwen. We lopen een rondje om de kleiput en dat is zeker een aanrader!

image

De kleiput van Vatrop: We raden je aan hier een rondje omheen te lopen.

Aan het begin van het natuurgebied staat een picknicktafel. Het is nog geen lunchtijd, maar ik grap al dat wanneer we het rondje gelopen hebben, de tafel bezet zal zijn.

image

Een eilandje vol kluten.

Halverwege het rondje zien we kleine vogels vliegen. Er gaat zelfs een tapuit op een paaltje zitten. Dat doen ze anders nooit! Een mannetjes leeuwerik slooft zich uit voor zijn vrouwtje en wij genieten mee. Hij vliegt eerst heel hoog de lucht in, waarna hij luid zingend omlaag vliegt om in de buurt van het vrouwtje te landen.

image

De leeuwerik zat ook even op het paaltje.

Als we ons eindelijk los kunnen scheuren van de vogeltjes en teruglopen langs het water, zien we dat het eb wordt. Net was het nog vloed, we hebben zeker erg lang naar de vogeltjes staan kijken. Natuurlijk moet het droogvallende wad ook op de foto.

image

Als het eb wordt, ziet de Waddenzee bij Vatrop er zo uit.

Kunstwerk Woodhenge

Eenmaal terug bij de picknicktafel zitten er inderdaad mensen op ons plekje aan het begin van de Kleiput. Hier vinden we dat niet zo erg. We weten dat we verderop nog meer leuke picknickplekken tegenkomen.

image

Mooi huis bij knooppunt 57.

Bij knooppunt 57 lopen wij nog even door om foto’s te maken van de leuke huisjes van Vatrop en het kunstwerk “Woodhenge”. Leuk om te fotograferen! Het kunstwerk van oude iepen is zo gemaakt dat wanneer op midzomerochtend de zon opkomt, de zon door alle vijf gaten tegelijk schijnt.

image

Kunstwerk Woodhenge.

We vervolgen onze weg. Op dit stuk valt niet zoveel te beleven. Het is weggetje met bomen en hier en daar bloesem. Als je goed kijkt zie je een bomentunnel.

image

Een bomentunnel.

De Heidense Kapel

We komen uit bij de Heidense Kapel van Stroe. Op deze plek heeft lang geleden al een kerk gestaan. Het huidige kerkje is nieuw en is geopend in 2016. Van Stroe wordt over het algemeen aangenomen dat het één van de oudste dorpen van Wieringen is. We nemen een kijkje in de kerk en lopen naar de picknickplaats naast de kerk. Daar eten we onze meegebrachte broodjes.

image

De Heidense Kapel.

image

De picknickplek.

Het Eiland Museum Jan Lont

Als de broodjes op zijn, lopen we verder over de Stroeërweg; een leuk landelijk weggetje. We komen langs een mooie boerderij waarin het Eiland Museum Jan Lont is gevestigd. Een museum over het Wieringer boeren- en vissersleven van weleer. We maken foto’s en vervolgen onze weg.

image

Het Eiland Museum Jan Lont.

We bewonderen mooie huizen, tuinen en boerderijen langs de weg. Natuurlijk zien en horen we veel vogels, waaronder de grutto die luid zijn eigen naam roept.

image

Mooi huis langs de Stroeërweg.

Er staat een bord langs de weg waarop staat, dat er aan weidevogelbeheer wordt gedaan. Nu nog een paar leuke ingezaaide bloemenvelden en we willen hier niet meer weg.

De picknick wandeltuin moet je niet overslaan

Voordat we het weten, komen we uit bij knooppunt 50. Hier gaat de route rechtsaf, maar wij lopen nog een stukje rechtdoor. Verderop langs de Stroeërweg, ter hoogte van nummer 2, is een kleine picknick wandeltuin. Wij willen graag nog een paar bloemen fotograferen en het is gewoon leuk om door de tuin te lopen.

image

Het is genieten in de picknick- en wandeltuin.

Ook in de tuin is weer niemand te bekennen, op twee fietsers na die ik moet overhalen om de tuin te bezoeken. Wat staat de tuin er mooi bij! De komende weken wordt dat vast alleen nog maar mooier.

image

Welkom in de Picknick wandeltuin.

Recreatiepark Wiringherlant

Als we bijna alle bloemen op de foto hebben gezet, lopen we weer terug naar knooppunt 50. We vervolgen onze weg terug naar de Waddendijk. We komen langs recreatiepark Wiringherlant. Dit weggetje is nieuw voor ons. Het park is leuk ingericht; het lijkt wel een openluchtmuseum.

image

Het vissersleven van weleer.

Kijk over de dijk

Als we bij de dijk zijn zien we een hoge paal staan. Het kunstwerk “Kijk over de dijk” van Niko Hoebe.

image

Kijk over de dijk.

De ijzeren kolom is uitgevoerd als periscoop. Mensen die niet op de dijk kunnen komen, kunnen via de periscoop toch een blik op het wad werpen. Het kunstwerk is toe aan een opknapbeurt. Er is nu nagenoeg niets te zien en daarom lopen wij niet naar het kunstwerk, maar de dijk op.

image

Zo kun je ook over de dijk heen kijken.

Wij kiezen ervoor om niet over de grasdijk te lopen, maar over het asfaltpad langs de zee. Al snel zijn we terug bij de oude stormkeringen, waar we begonnen zijn. We gaan de dijk over en zijn terug bij de auto.

image

De oude stormkering bij eb.

Nog een tip toe

Op de terugweg rijden we langs de tulpenvelden; een prachtig gezicht. Wat ook erg leuk is in de kop van Noord-Holland, is de Poldertuin in Anna Paulowna. Dit is een park met voorjaarsbloeiers (hyacinten, narcissen, tulpen, bijzondere bol- en knolgewassen). De bloembollen zijn beschikbaar gesteld door bloembollenkwekers uit de regio. De entree is gratis en het is zeer de moeite waard.

image

In de poldertuin zagen we deze Kievietsbloemen.

Extra info

Deze wandeling van 4,89 kilometer is de basis van onze wandeling: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/vatroproute-paars/56367/. Wij maakten een paar uitstapjes, waardoor de route 7 kilometer wordt.

Parkeren ter hoogte van: Bierdijk 1, 1777 NJ Hippolytushoef

image

Scholeksters bij de Kleiput van Vatrop.

Loop bij de parkeerplaats de dijk op. Je start bij knooppunt 56. Loop naar rechts over de grasdijk en volg de paarse pijlen richting knooppunt 58. Je komt uit bij de kleiput van Vatrop. Loop een rondje om dit prachtige natuurgebied en vervolg de wandeling richting knooppunt 57. Bij 57 moet je rechtsaf, maar wij liepen een klein stukje rechtdoor om een foto te maken van “Woodhenge”. Loop daarna weer terug naar 57 en sla linksaf. Je komt langs de knooppunten 55, 54, 53 en 50. Bij knooppunt 50 liepen wij nog 150 meter rechtdoor voor de Picknick wandeltuin. Deze is tegenover Stroeërweg 2. Loop een rondje door de tuin en loop terug naar knooppunt 50. Sla linksaf richting knooppunt 52. Je loopt daar weer over de grasdijk, maar je kunt ook over het asfalt pad langs de zee lopen totdat je terug bent bij knooppunt 56.

Afstand: 7 km

image

Nog een bloemetje dan van de picknick wandeltuin.

Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 146627 in.
 • 4.89 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen
1.03 km
0.18 km
  0.99 km

   Startpunt stroe

   0.19 km

    Startpunt stroe

    0.69 km
     0.17 km
      0.53 km
       1.11 km