Spring naar inhoud

Startpunt Broek in Waterland 11 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Noordmeerroute
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
6.61km
Trambaanroute
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
6.35km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Laarzenpadroute Broek in Waterland
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
10.5km
Rondje 'Broek' en Volgermeer
7.57km

Broek in Waterland is ontstaan als boerendorp in het drassige hoogveen bij de Enge Leet – vandaar de Oudhollandse naam ‘broek’ (moeras). Toen het hoogveen steeds dieper inklonk, verhuisden de bewoners naar de hogere oeverwallen van de rivier. Akkerland werd weiland, veeteelt en visserij kregen de overhand. De 17e-eeuwse trekvaart tussen Amsterdam en Hoorn joeg Broek de Gouden en Zilveren Eeuwen in. Broek kwam in trek bij bezoekers, maar na 1900 prefereerden zij Volendam en Marken. Broek zakte af.

De Noordmeerroute (blauw) is een ommetje rond de Noordmeer, een diepe polder die sterk doet denken aan een lege, groene badkuip. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk.

De Trambaanroute (groen) is een ommetje over de vroegere spoorbaan van de Waterlandse tram richting Monnickendam. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route deels niet toegankelijk.

De Laarzenpadroute (rood) is genoemd naar het zompige voetpad langs de zuidrand van natuurreservaat Varkensland. Via het sobere zusterdorp Watergang loopt u terug langs de Broekervaart. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-1 juli) is deze route niet toegankelijk.

Kijk hier voor een sfeerimpressie van Broek in Waterland, waar ervaren gidsen graag een rondleiding verzorgen voor groepen van ongeveer 20 of meer personen.

Foto: Jan Tuijp