Startpunt Twiske Speelsloot 15 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Honderd Morgenroute (geel)
Onverhard pad (deels)
7.14km
Purmerlandroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
12.13km
Twiskeroute (rood)
16.21km

Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe: het Rijk der Duizend Eilanden, aldus natuurkenner Jac. P. Thijsse. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In de jaren 1940 en 1950 is het gebied ingepolderd als werkverschaffingsproject. Na stopzetting van dit mislukte project is het herschapen als recreatiegebied in de jaren 1960 en 1970. Inmiddels ziet Het Twiske er natuurlijker uit dan ooit: je zou zweren dat de schrale graslanden, rietzomen, sloten, plasjes, oevers en bosjes er al eeuwenlang zo bij liggen. Een geslaagd stuk mensenwerk, waar velen aan hun trekken kunnen komen. Voor de wandelaars liggen er kilometers aan voetpad. Kijk in dit filmpje naar Het Twiske, waar de natuur mooi samengaat met recreatie en evenementen.

  • De Honderd Morgenroute (geel) is genoemd naar een oude kavelnaam: een ‘morgen’ was vroeger zoveel land als op een morgen geploegd kon worden. En nu: zoveel pad als op een morgen gelopen kan worden. Honden zijn verboden. Deze route is Ommetje van de Maand mei 2017. Lees hier meer...
  • De Purmerlandroute (groen) verkent het Purmerland boven Het Twiske tot in Groengebied Purmerend Weidevenne. U gaat terug naar af via de rustige westzijde van het Noordhollands Kanaal en het dwarspad Ilpendam- Den Ilp. Honden zijn verboden.
  • De Twiskeroute (rood) is de Grote Ronde van Het Twiske, over of evenwijdig aan de hoge groene ringdijk. De noordkop komt het dichtst bij het vroegere veenlandschap. Honden zijn verboden.