Spring naar inhoud

Startpunt Twiske Polderweg 13 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Honderd Morgenroute (geel)
Onverhard pad (deels)
7.05km
Marsenroute (groen)
Onverhard pad (deels) Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
7.64km
Twiskeroute (rood)
16.21km

Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe:het Rijk der Duizend Eilanden, aldus natuurkenner Jac. P. Thijsse. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In de jaren 1940 en 1950 is het gebied ingepolderd als werkverschaffingsproject. Na stopzetting van dit mislukte project is het herschapen als recreatiegebied in de jaren 1960 en 1970. Inmiddels ziet Het Twiske er natuurlijker uit dan ooit: je zou zweren dat de schrale graslanden, rietzomen, sloten, plasjes, oevers en bosjes er al eeuwenlang zo bij liggen. Een geslaagd stuk mensenwerk, waar velen aan hun trekken kunnen komen. Voor de wandelaars liggen er kilometers aan voetpad. Kijk in dit filmpje naar Het Twiske, waar de natuur mooi samengaat met recreatie en evenementen.

  • De Honderd Morgenroute (geel) is genoemd naar een oude kavelnaam: een ‘morgen’ was vroeger zoveel land als op een morgen geploegd kon worden. En nu: zoveel pad als op een morgen gelopen kan worden. Honden zijn verboden.
  • De Marsenroute (groen) loopt over het erf van zorgboerderij De Marsen, een groene zandheuvel en ruige weiden. Het ommetje voert langs een vlinderpad, een imposante molen en restanten van dijkdoorbraakjes. Honden zijn verboden.
  • De Twiskeroute (rood) is de Grote Ronde van Het Twiske, over of evenwijdig aan de hoge groene ringdijk. De noordkop komt het dichtst bij het vroegere veenlandschap. Honden zijn verboden.