Spring naar inhoud

Startpunt Purmerland (toeristisch overstappunt) 18 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Weidevenneroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
5.52km
Wijde Wormerroute (blauw)
12.88km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Purmerlandroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
12.37km

Purmerland, het moederdorp van Purmerend, is ontstaan als ontginningsdorp. Na de inklinking van het veen en de grote overstromingen van de 12e en 13e eeuw trokken veel kolonisten noordwaarts om zich aan de wat hogere oevers van de Where te vestigen. Op die plek, gunstig gelegen aan de doorgang tussen de Beemster-, Purmer- en Wijde Wormer-meren, ontstond Purmerend: een stad die vooral na de oorlog uitdijde naar alle kanten – ook zuidwaarts richting zijn moederdorp. Alleen het Groengebied Purmerland zit er nog tussen met z’n veenweiden, bos- en waterpartijen, struinpaden en rietzomen.

 

De Weidevenneroute (rood) is een kort ommetje door het groengebied, waarbij alle facetten van het gebied aan bod komen. Honden zijn verboden.

De Wijde Wormerroute (blauw) is een verkenning van de 17e-eeuwse droogmakerij de Wijde Wormer, bezien vanaf haar oostelijke ringdijk. De route loopt terug via het dorp Neck, het Noordhollands Kanaal en de nieuwbouwwijk Weidevenne.

De Purmerlandroute (groen) verkent het open Purmerland tot in de noordkop van recreatiegebied Het Twiske. De route biedt weidse vergezichten vanaf de (Noordhollandse) Kanaalweg en het dwarspad Ilpendam-Den Ilp. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk.

De markering in het veld voor de routes vanaf dit startpunt is nog niet compleet of nog niet gecontroleerd. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Vooralsnog kunt u wel van de routes gebruik maken, maar neem dan wel een kaart mee of gebruik de gratis app, om teleurstelling te voorkomen.