Spring naar inhoud

Startpunt Robbenoordbos 80 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Wierholtroute (groen)
Onverhard pad (deels)
2.27km
Dijkgatsweideroute (rood)
Onverhard pad (deels)
5.98km
Robbenoordbosroute (geel)
Onverhard pad (deels)
5.64km
Wieringerrandroute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
12.24km
De blauwe pontjesroute
Onverhard pad (deels)
3.92km

De geschiedschijvers van het in1930 drooggemaakte Wieringermeer zijn er eerlijk over: de noordoosthoek was agrarisch gezien van weinigwaarde. De ondergrond was te nat en te slecht. Het advies: ‘maak er maar een bos van, dan hou je er nog hout aan over’. De eerste aanplant door Staatsbosbeheer dateert uit 1934-1941, maar daar is na het opblazen van de IJsselmeerdijk en het onderwater zetten van de polder door de Duitsers in april 1945 weinig meer van over. Het huidige bos met zijn elzen, berken, esdoorns, populieren, beuken en eiken is van na de oorlog. Het bos is rijk aan sloten en vaarten, paddenstoelen en reeën.

  • De groene Wierholtroute is een ommetje door een nieuw bos, ’t Wierholt. Het is in 2005 door Staatsbosbeheer aangelegd op een vuilstort, met golvende paadjes – een bijzondere wandeling.

  • De rode Dijkgatsweideroute loopt deels samen met de Wierholtroute en gaat verder door de open Dijkgatsweide.

  • De gele Robbenoordbosroute verkent de noordoostkant van het bos via smalle, onverharde paadjes diep in het bos en langs de waterkant.

  • De oranje Wieringerrandroute loopt door het Robbenoordbos naar de Zuiderhaven van Den Oever. Je komt langs het dieselgemaal Leemans, loopt over de grasdijk van de Wieringse polder Waard-Nieuwland en gaat met een touwtrekpontje over de Hoge Kwelvaart. Deze route was Ommetje van de maand januari 2019. Lees hier het verslag.