Spring naar inhoud

Startpunt Blaricum 32 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Warandebergenroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
4.72km
Gooiergrachtroute (rood)
Onverhard pad (deels)
5.18km
Huizerhoogtroute (geel)
Onverhard pad (deels)
6.39km
Westerheideroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
12.12km

Blaricum is – net als Laren – een brinkdorp, ontstaanin de vroege middeleeuwen op een oeroude stuwwal van zand, grint en leem. Hier stonden rond 1500 een kerk en wat boerderijen. Rond die dorpskern lagen schrale akkertjes, de ‘engen’.Hogerop lagen gemeenschappelijke heidevelden en weiden voor de schapen en koeien. Rond 1880 werd ook Blaricum als schilderachtig dorp ontdekt door kunstenaars, schrijvers en dichters. En met hen kwamen de forenzen met de stoomtram. De meeste boeren zijn verdwenen, maar het karakter van het dorp is gebleven.

  • Wandelt u de Warandebergenroute (blauw), dan loopt u eerst noordwaarts de Blaricummer Eng op, langs de bijenschans en de heemtuin. Vervolgens wandelt u omhoog langs de Woensberg. En terug door de Groeve Oostermeent.
  • Volgt u de Gooiergrachtroute (rood), dan verkent u het dorp door villawijken op de oude eng zuidwaarts. Op de terugweg loopt u langs de kaarsrechte Gooiergracht, de grens met Utrecht sinds 1532.
  • De Huizerhoogtroute (geel) is een afwisselende route. U gaat hier op zoek naar wat er van de oude Blaricummer en Huizer engen (dorpsakkertjes) overgebleven is en wandelt via de Warandebergen.
  • Via de Westerheideroute (paars) verkent u de oude dorpsharten van Laren en Blaricum, drie Heidevelden en de spectaculaire ‘natuurbrug’ Laarderhoogt over de A1.

De Westerheideroute was ommetje van de maand oktober 2019. Lees hier het verhaal.