Spring naar inhoud

Startpunt Station Heiloo 26 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Neggenroute (paars)
Verboden voor honden
12.82km
Kattenbergroute (rood)
Onverhard pad (deels)
6.1km
Ommetje Willibrord - Ter Coulster (groen)
Onverhard pad (deels)
4.02km
Ommetje Oosterbos (oranje)
Onverhard pad (deels)
7.93km
Landgoederenroute Heiloo (zeegroen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
7.38km

Op een korte periode in de Vroege Middeleeuwen na, is het stationsgebied voortdurend bewoond of gebruikt vanaf de IJzertijd. Archeologen vonden resten van houten huizen en gebruiksvoorwerpen zoals kookpotten.

De Neggenroute (paars) is een lange rondwandeling door het groen in en om Heiloo. In de wijk Zuiderloo, ten oosten van de Hoogeweg, liggen drie historische houtwallen die eeuwen geleden zijn opgworpen om akkers en tuinen te beschermen tegen winderosie. Honden zijn verboden.

De Kattenbergroute (rood) komt langs enkele groene parels van Heiloo. U wandelt via het Gemeentebos en Kinderboerderij 't Beestenboetje over Landgoed Ter Coulster. Via de parken in de ruim opgezette wijk Plan Oost komt u op Landgoed Nijenburg sinds 1928 in handen van Natuurmonumenten.  

Het Ommetje Willibrord-Ter Coulster (goen) leidt naar Landgoed Ter Coulster en het terrein van de Willibrordusstichting. Op het betreden van dit terrien rustte vroeger een taboe, omdat er psyhiatrische patiënten werden verpleegd. Het was een zelfverzorgend dorp met eigen keuken, kapel en varkensstal. De stal doet nu dienst als café. Let vooral op de prachtige koepel.

Het ommetje Oosterbos (oranje) volgt de Herenweg, een oude weg op de hoge strandwal tussen Limmen en Alkmaar. U loopt naar startpunt Heiloo Kapel, een bedevaartsoord met een lange geschiedenis met het Maria Heiligdom ‘Onze Lieve Vrouw ter Nood’.

De Landgoederenroute (zeegroen) verbindt de drie landgoederen: Willibrordus, Ter Coulster en Nijenburg. Onderweg kruist u het riviertje het Heilooër DIE en passeert u een oude theekoepel en een buitentheater.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Stationsweg 94, 1852 LN in Heiloo.

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
bij NS-station in Heiloo.

Dichtstbijzijnde station of bushalte
NS-station Heiloo. Buslijnen 407 en 408.