Spring naar inhoud

Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak) 82 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Paarse route vanaf startpunt Zwarte weg
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.96km
Gele route vanaf startpunt Zwarte weg
Onverhard pad (deels)
3.8km
Zeegroene route vanaf startpunt Zwarte weg
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9km
  • De groene route brengt je langs de waterberging in de Oudtburgerpolder. Honden zijn hier niet toegestaan.
  • Met de paarse route kom je door het Bergerbos. Ook kom je langs de waterberging in de Oudtburgerpolder, waar honden niet zijn toegestaan.
  • De gele route neemt u mee door de lommerrijke binnenduinrand van Bergen en Aagtdorp. Op deze route zijn honden wel toegestaan.

Vanuit dit startpunt kun je ook het Ommetje van de Maand februari 2017 lopen (6,6 km). Lees hier meer...

In het Noordhollands Duinreservaat biedt PWN de volgende wandelroutes aan. Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn hier toegestaan, maar altijd aangelijnd.

  • Het Russengatpad is blauw gemarkeerd. De route dankt zijn naam aan de hier in 1799 gevoerde oorlogshandelingen tussen enerzijds de Russen en Engelsen en anderzijds de Fransen en Bataven.
  • De Meertjes is geel gemarkeerd. Je geniet hier van het vergezicht vanaf uitkijkduin de Fuik. De Fuik is een plek waar in een ver verleden vis werd gevangen. De wandeling voert langs een aantal mooie meertjes.
  • Heidepadroute is oranje gemarkeerd. Het is een afwisselende wandeling door bossen, heidevelden en open duingebied.

logo PWN // logo_pwn_verkleind.jpg (584 K)De duinen van het Noordhollands Duinreservaat beschermen het achterland tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de waterwinning en vormen een buitengewoon waardevol natuur- en recreatiegebied. Van oudsher gebruikten kustbewoners het duinterrein en het bos op allerlei manieren om in hun levensonderhoud te voorzien. Bomen, takken, zand, heide en nog veel meer konden zij gebruiken. Dit gebruik in het verleden heeft mede invloed gehad op de verscheidenheid van planten in het gebied. Op verschillende plaatsen komen nog oude bouwlandjes voor.

In het duingebied bevindt zich de overgang van kalkrijke naar kalkarme duinen. Eiken-, beuken- en berkenbos met af en toe wat zwarte dennen wisselen elkaar af. Heidevelden, meertjes en speelvelden zijn er te vinden langs de mooi aangelegde paden. In de herfst zijn langs deze paden veel soorten paddenstoelen te zien. Een schaapskudde met herder zorgt voor de begrazing van heide en grasgebied en de kans is groot dat u ze zult ontmoeten. Op andere plaatsen kunt u Schotse Hooglanders, Exmoorpony`s en Konikpaarden tegenkomen. Vanaf uitkijkduinen heeft u regelmatig een prachtig uitzicht en vergezicht over de omgeving.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Breelaan, 861 GH Bergen (NH).

Dichtstbijzijnde parkeerplaats:
tegenover de Breelaan 122.

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
Bushalte aan De Noordlijn in Bergen, buslijn 410.