Startpunt Andijk 26 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Zet 'm Op (oranje)
3.77km
Kathoekroute (geel)
6.21km
Noordikkersroute (groen)
Onverhard pad (deels)
4.84km

Andijk is ontstaan uit verschillende kleine buurtschappen, die als het ware tegen de oude Westfriese Omringdijk lagen aangeplakt. Het dorp kent een lange geschiedenis van strijd tegen het water. Tijdens de beruchte Allerheiligenvloed van 1570 ontstond er bij de Kathoek een gat in de dijk, dat alleen gedicht kon worden door er een schip in te varen. Dat schip ligt er nog steeds naar het schijnt, onzichtbaar onder het gras. Vroeger leefden de meeste inwoners van Andijk van de veeteelt. Door verbeterde afwatering van polder Het Grootslag zijn de meeste boeren overgestapt naar akkerbouw. Zo worden er bloemkool, broccoli, tulpen en pioenen geteeld. Aan de oostzijde ligt een waterinlaat- en zuiveringsstation dat meer dan 1 miljoen Noord-Hollanders van drinkwater voorziet.

 

  • Het Rondje Zet ‘m Op (oranje) is een ommetje aan de oostkant van Andijk. U loopt een stukje over de IJsselmeerdijk en over de oude polderweg Horn. Aan het Hornpad kunt u even naar binnen bij het Hoedenmuseum. Zet ‘m Op!
  •  De Kathoekroute (geel) volgt de voormalige Oosterdijk langs de Kathoek en de spaarbekkens van een waterinlaat- en zuiveringsstation. Onderaan de Dijkweg en langs de oude polderwegen Knokkel en Horn staan enkele fraaie stolpboerderijen, veelal van na de bijna-watersnoodramp van 1916.
  • De Noordikkersroute (groen) is een rondwandeling aan de westkant van het dorp. U loopt over de Kleingouw, via een akkerpassage bij de Toemersloot en langs het IJsselmeer over de Noorderdijk. Noordikkers verwijst naar de oude naam voor de bewoners ‘An de diek’.