Startpunt Ursem 39 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Urisheimroute (rood)
3.22km
Ursemmer Poldertocht (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Kenmerken_lib.7
15.63km

Het dorp Ursem, de naam uit te spreken met de klemtoon op de laatste lettergreep, ligt aan het zuidelijke deel van de Westfriese Omringdijk. De naam van het dorp is afgeleid uit Urisheim, zo blijkt uit een lijst van bezittingen van de Abdij van Egmond uit 1083. Oorspronkelijk lag de kern van het dorp op de plek waar nu de hervormde kerk staat, later werd de dijk als verbindingsweg tussen Alkmaar en Hoorn belangrijker als vestigingsplek.

 

  • De Urisheimroute (rood) is een ommetje door het dorp. Het is een leuke verkenning langs de Dierenweide richting de nieuwbouwwijk Tuinen van Ursem. Via De Leet wandelt u het Kerkepad op. Aan de noordpunt van het dorp ligt het kleine protestantse kerkje, tegenover een mooie stolpboerderij aan de Noorddijkerweg. Deze weg stond vroeger op de kaart als Kerksloot, naar de katholieke Sint Bavokerk aan de Omringdijk.
  • De Ursemmer Poldertocht (zwart) is een flinke ronde langs de randen van de Polder Ursem. Vanaf een graskade kunt u de Mijzenpolder goed bekijken. Bij de brug over de ringvaart valt het oog op een oude banpaal met eenhoorn, die de grens van het Hoornse rechtsgebied markeert. Een mooi boerenlandpad brengt u richting de kerk van De Goorn. Via Spierdijk bereikt u de Wogmeer. De onverharde ringdijk tot aan de waterberging van Hensbroek en een onverhard stukje Rustenburgerdijk maken de aantrekkelijke ronde compleet.