Spring naar inhoud

Startpunt De Hoge Dijk (toeristisch overstappunt) 60 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Abcoudermeerroute (rood)
Onverhard pad (deels)
3.19km
Hogendijkroute (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
3.71km
Holendrechtroute (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.54km

Recreatiegebied De Hoge Dijk is genoemd naar de hoge ringdijk die begin 19e eeuw rond de toenmalige veenderij Holendrecht en Bullewijk is aangelegd. In de middeleeuwen lag op deze plek het ‘Reyghersbosch’. Hier werden door de adel valkenjachten gehouden, een populair tijdverdrijf waarbij de geslagen reigers na de jacht werden opgegeten. In de vorige eeuw werd hier een recreatiegebied aangelegd.

Een groene buffer nabij de stad waar van alles te doen is, van zwemmen en zonnen tot golfen en zelf natuur beheren. De Hoge Dijk is een schakel in de ecologische verbindingszone tussen het IJmeer en andere natuurgebieden rond Amsterdam. De ondergrond van zand op veen zorgt hier voor de aanwezigheid van bijzondere flora en fauna.

 De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • De Abcoudermeerroute (rood) is een korte rondwandeling die over verharde én onverharde paden door het recreatiegebied kronkelt. Aan de zuidkant loopt u langs het Abcoudermeer, mogelijk al rond 1400 v.Chr. ontstaan bij een doorbraak van de Zuiderzee.
  • De Hogendijkroute (blauw) gaat onder meer over natuurterrein Klarenbeek. Hier groeien veel zeldzame en beschermde planten, zoals rietorchissen, dotters en grote boterbloemen. Met wat geluk ziet u een ijsvogel of blauwborst. De route voert ook dwars tussen de tees en greens van de golfbaan door.
  • De Holendrechtroute (zwart) is een wat langere rondwandeling die de Hoge Dijk met de Ouderkerkerplas verbindt. Het is er heerlijk wandelen langs het veenriviertje de Holendrecht. Bij het ondergelopen Landje van Geijsel komen in het voorjaar grutto’s, kemphanen en pijlstaarten voor.