Startpunt Uithoorn Busstation 20 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Zijdelmeer (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.43km
Amsteldijkroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.13km
Polderspoorpad (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
18.95km

Het huidige Uithoorn bestond vroeger uit twee dorpen: Thamen, ongeveer op de locatie waar nu het busstation is, en Uithoorn aan de oevers van de Amstel. De gereformeerden woonden in Thamen, de katholieken in Uithoorn. Beide dorpjes werden aan alle kanten omsloten door water: de Amstel
in het oosten, het Zijdelmeer in het zuiden en het in de 19e eeuw drooggelegde Legmeer in het noorden. In de eerste helft van de 20e eeuw was Uithoorn een belangrijk knooppunt van spoorlijnen. De nieuwe sneltram naar Amstelveen zal in grote lijnen een van de oude spoortracés volgen.

  • Het Rondje Zijdelmeer (groen) is een kortere wandeling langs de oevers van deze oude veen­plas waar veel van de natuur te genieten valt. Zo groeien er koekoeksbloemen en orchideeën en leven er kleine zangvogels zoals groenlingen. Aan de zuidoever, op de plek waar nu het gemeentehuis staat, was vroeger een sluis naar de Amstel.
  • De Amsteldijkroute (rood) loopt via het Libellebos en de nieuwe waterbergingsgebieden aan
    de Hollandsedijk naar de Amstel en volgt dan een tijdlang de oevers naar het zuiden. Onder­weg passeert u de 19e-eeuwse kerk van Thamen, het voormalige stationsgebouw en het Fort aan de Drecht, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
  • Het Polderspoorpad (zwart) loopt voor een belangrijk deel langs en over het in de 19e eeuw drooggelegde Legmeer. Nu is het voornamelijk polderland met veel weidevogels.