Startpunt Aalsmeer (toeristisch overstappunt) 75 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Vuurlijnpad (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
18.04km
Schinkelpoldertocht (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
13.29km

De TOP Aalsmeer bevindt zich voor het gebouw van de voormalige veiling Bloemenlust, aan de Bovenlanden van het Haarlemmermeer. De veiling werd hier gesticht nadat het Haarlemmermeer was drooggemalen en ook de Oosteinderpoel in 1868 droge voeten kreeg. Tot die tijd was Aalsmeer een soort schiereiland in resten van veenmoeras. Het Oosteinder Voetpad gaf ontsluiting richting Amsterdam. De droogmaking, de glastuinbouw, de bloementeelt en de veiling hebben zo’n beetje alles veranderd. De bloemenveiling en de tv-studio’s zorgen voor ‘big business’. Toch kunt u in dit landschap leuk wandelen.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • Het Vuurlijnpad (geel) is een stevige wandeling rondom de Oosteinder- en Legmeer polder. Op de Hogedijk krijgt u nog een idee van de polder van weleer. U wandelt daarna langs het voormalige Aalsmeerse kopstation, waar tussen 1915 en 1950 de eindhalte was voor treinen vanuit Amsterdam en Haarlem. Dan volgt de Vuurlijn, naamgever van de route. Deze Geniedijk maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie rond de hoofdstad. De dijk lag achter de vooruitgeschoven forten Kudelstaart en De Kwakel. Nu is het een 4 km lang groen wandellint.
  • De Schinkelpoldertocht (oranje) gaat in noordelijke richting. De lange rondwandeling geeft een goed beeld van de tuinbouw bij Aalsmeer en de nieuwe wijken van de Legmeer. U loopt langs Molen De Zwarte Ruiter en door het Schinkelbos en De Poel. Ook passeert u de markante toren van de Bovenkerkse Urbanuskerk.