Startpunt De Duizendmeterweg 35 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Vijverwandeling (rood)
Onverhard pad (deels)
4.87km
Heuvelwandeling (geel)
Onverhard pad (deels)
5.32km

Op De Duizendmeterweg bent u meteen in het hart van het Amsterdamse Bos, dat begin 20e eeuw is ontworpen als een stadsbos voor natuur en recreatie. De aanleg startte in 1934 als werkverschaffingsproject. Meer dan twintigduizend werklozen werkten met schop en kruiwagen aan het ‘Boschplan’. Ook tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd er gewerkt. In 1970 werd de laatste boom geplant. Grote delen van het bos zijn aangelegd in de Engelse landschapsstijl met bochtige waterpartijen en glooiende grasvelden. En er zijn elementen uit Duitse volksparken in terug te zien. Heel bijzonder zijn de vele bruggetjes, ieder met een eigen ont­werp. Door bewust ontworpen zichtlijnen en ‘verdwijnpunten’ lijkt het bos groter dan het is. Vanaf De Heuvel ziet u bij goed weer de Zuidas liggen.

 

  • De Vijverwandeling (rood) laat het bos van zijn meest romantische kant zien. De route gaat om het openluchttheater (het Bostheater), met een boog rond de Grote Speelweide en slingert dan langs de met riet begroeide oevers van de Kleine Vijver. Futen, oeverzwaluwen en aalscholvers jagen hier vaak op vis. Vanaf het vroege voorjaar is de bodem bedekt met een bloementapijt. Aan de vijver ziet u de zichtlijn naar de markante Heuvel.
  • De Heuvelwandeling (geel) gaat door twee soorten bos: natuurbos en parkbos. U wandelt langs speelweiden en kinderbadjes en beklimt de Heuvel. Op de boomplantdag van 1970 voltooi­den kinderen hier de aanleg van het bos. De kruiwagen op de Grote Speelweide herdenkt de mensen die het bos hebben aangelegd.