Startpunt Zwanenburg 68 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Park (rood)
Onverhard pad (deels)
1.76km
Zwanenburgroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
5.7km

 

Zwanenburg is bijna een dubbeldorp met Halfweg. Sinds 2019 zijn beide dorpen verenigd in de veel grotere gemeente Haarlemmermeer. Voor die tijd was de gelijknamige Ringvaart de gemeentegrens met Haarlemmerliede. Het Gemeenlandshuis in Halfweg was ook de naamgever van het dorp: Huis Swanenburg. Twee stenen zwanen bij de poort herinneren hieraan. De oudste huizen van Zwanenburg staan onderaan de dijk. Landarbeiders bouwden hier hun onderkomen na de droogmaking in 1852. De grote groei kwam honderd jaar geleden, gelijktijdig met de opkomst van Schiphol. Twee nieuwe fiets- en wandelbruggen over de Ringvaart verbinden het dorp met Spaarnwoude en met de Tuinen van West in Amsterdam.

 

  • Het Ommetje Park (rood) is een korte ronde door het jonge recreatiegebied in Zwanenburg. De ontwerpers hebben voor het park van 35 ha een soort Engelse landschapstuin bedacht. In het park zijn ter compensatie voor de aanleg van de Hoge Snelheidslijn (HSL) duizend bomen geplant. Over slingerende paden wandelt u naar de rand van de polder en even verder langs een langgerekte kreek.
  • De Zwanenburgroute (blauw) leidt u door Zwanenburg én Halfweg. U ziet onderweg de oude suikerfabriek, het Zwanenburgse wandelpark met kinderboerderij en het nieuwe park aan de rand van het dorp. Aan de Amsterdamse kant van de ringvaart kijkt u vanaf de dijk uit op de Osdorper Bovenpolder. In Halfweg is het gelijknamige stoomgemaal met museum hét hoogtepunt.