Spring naar inhoud

Startpunt De Glip Heemstede 2 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Hartekamproute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.71km
Overplaatsroute (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
2.2km
Prinsenroute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
3.71km

De Glip bij Heemstede stond tot de 18e eeuw bekend als Princebuurt, schijnbaar naar prins Willem van Oranje. Gelegen vlak bij het Haarlemmermeer zou het later de naam ‘De Glip’ hebben gekregen vanwege de smokkelarij die hierlangs de tolheffing op het Spaarne ‘ontglipte’. De Glip met blekerijen, boerderijen en een graanmolen vormde in die tijd nog de kern van Bennebroek. Van de molen staat nog de markante romp. De strandwallen in de omgeving met uitzicht op het Haarlemmermeer waren populair bij rijke Amsterdammers die er buitenplaatsen stichtten. Het tramhuis bij de brug over de Glippervaart herinnert aan de stoomtram Haarlem-Leiden, die hier tot 1932 reed.

 

  • De Overplaatsroute (zwart) vanaf startpunt de Glip bij Heemstede voert door de met monumentale bomen beboste buitenplaats Overplaats van Landschap Noord-Holland en langs broekland aan de oever van het vroegere Haarlemmermeer.
  • De Prinsenroute (oranje) vanaf startpunt de Glip bij Heemstede leidt langs de molenromp van De Nachtegaal, de Ringvaart van de Haarlemmermeer, de buitenplaatsen Mariënheuvel, Groenendaal en Huis te Manpad en de Glipperzandvaart.
  • De Hartekamproute (paars) vanaf startpunt de Glip bij Heemstede voert over de buitenplaatsen Hartekamp en Overplaats, ooit één landgoed. In de 16e eeuw was het nog een boerenhofstede, maar in de loop der eeuwen werd het een steeds statigere buitenplaats met oranjerie en tuinen. In de Linnaeustuin tuinierde en determineerde de beroemde botanicus Linnaeus toen hij lijfarts was van de 18e-eeuwse eigenaren van het landgoed.