Spring naar inhoud

Startpunt Zandvoortselaan (toeristisch overstappunt) 25 afbeelding

Geen routes gevonden bij startpunt Startpunt Zandvoortselaan (toeristisch overstappunt)

Ingang Zandvoortselaan is een van de vier hoofdingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Het duingebied is 3.400 hectare groot. Waternet zuivert hier al sinds 1953 drinkwater voor Amsterdam, tegenwoordig is dat 70 miljard liter drinkwater per jaar. De waterwinning in de AWD kent een rijk verleden. Jagers, boeren en landheren hebben in de duinen verbouwd, gejaagd, geleefd en ermee hun naam op de kaart gezet. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft hier sporen achtergelaten, te zien aan restanten van vele bunkers. De drinkwaternatuur van de AWD maakt deel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van bijzondere, beschermde natuurgebieden. Waternet zorgt goed voor het duin, want gezonde natuur weerspiegelt zich in de kwaliteit van het drinkwater.

 

In de AWD kunt u genieten van rust en ruimte. U mag lekker vrij struinen, ook buiten de paden. Voor wandelaars die het gebied willen ontdekken en graag een gemarkeerde route volgen, zijn er door Waternet paaltjesroutes uitgezet. Vanaf ingang Zandvoortselaan starten twee paaltjesroutes, waarbij u de paaltjes in één richting volgt en weer terugkomt bij de ingang. Op awd.waternet.nl vindt u nog meer routes.

 

  • De witte paaltjesroute bij Zandvoort brengt u via de stenen brug over het Oosterkanaal naar de Vlooienhoek. Verderop wandelt u tussen de hoge duintoppen en langs de Rozenberg. Die ontleent zijn naam aan de begroeiing met duinroosjes. Op de terugweg komt u langs bunkers, te herkennen aan de hoekige uitstekende delen in het duin.
  • Op de groene paaltjesroute bij Zandvoort wandelt u langs de voet van de Tonneblink, met ruim 32 meter een van de hoogste duintoppen in de AWD. Voorbij het Van der Vlietkanaal wandelt u door een open duinlandschap met stuivend duinzand richting het Renbaanveld. Lang geleden werden hier paardenraces gehouden en vergokten rijke lieden er veel geld. Tegenwoordig is het een waterplas en leefgebied voor allerlei watervogels en overvliegende aalscholvers.