Startpunt Avenhorn-De Goorn 2 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Uilenhoekroute (rood) vanaf startpunt Avenhorn - De Goorn
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
7.33km
Beschootroute (oranje) vanaf startpunt Avenhorn - De Goorn
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
7.03km
Ommetje Avenhorn (geel)
Onverhard pad (deels)
3.75km
Banpaalroute (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.57km
  • Het Ommetje Avenhorn (geel) is een aardige ronde door de parkjes en plantsoenen van het dorp. Aan de West in Avenhorn passeert u het kerkje ‘De Groene Toren’ uit 1642. Zoals veel nog bestaande 17e-eeuwse gebouwen staat de kerk op restveen. Het dikke veenpakket rondom werd afgegraven en gebruikt als brandstof. Hierdoor zakte de grond rond de kerk en lijkt het gebouw op een terp te staan.
  • De Banpaalroute (blauw) loopt buiten de dorpskernen via de noordpunt van de Beemster en langs de Mijzenpolder. Aan de Walingsdijk bij de voetgangersbrug over de Ursemmervaart staat een oude banpaal van de stad Hoorn. De banpaal met wapen in de vorm van een eenhoorn markeert de grens. Personen die uit de stad werden verbannen mochten zich niet binnen het door banpalen gemarkeerde gebied ophouden.
  • De Beschootroute (oranje) volgt de lintbebouwing van Grosthuizen, door polder Beschoot, langs de polder Beetskoog en over de Beemsterringdijk. Polder Beschoot, in 1459 Buutschoot genoemd, is omgeven door de IJsselmeerdijk en de Oudendijk. Zoals de naam al doet vermoeden is de Oudendijk een schakel in de 13e-eeuwse Westfriese Omringdijk.
  • Als u de Uilenhoekroute (rood) wandelt komt u via de Mijzenpolder en de noordpunt van de Beemster. De Mijzenpolder is een ongerepte veenweidepolder waar in het broedseizoen veel weidevogels zijn. De Beemster is in 1612 met 43 windmolens ingepolderd door Jan Adriaenszoon Leeghwater.

De oranje route is ommetje van de maand september 2018. Lees hier het verhaal van wandelverslaggever Joop Duijs. 

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Het Hoog 9 1633 GE Avenhorn

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Bij het startpunt

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte: Avenhorn, Het Hoog