Startpunt Zee- en Havenmuseum 61 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rode route vanaf startpunt Zee- en Havenmuseum
8.21km
Havenroute (blauw)
3.63km
Oranje route vanaf startpunt Zee- en Havenmuseum
Onverhard pad (deels)
6.48km
Culinaire route IJmuiden
Onverhard pad (deels)
13.92km
Culinaire route IJmond
Onverhard pad (deels) Honden deels los
39.29km
Verrassingen aan de kust
Onverhard pad (deels) Honden deels los
14.21km

De routes vanaf dit startpunt komen langs het Noordzeekanaal en de visafslag, maar ook door het oude IJmuiden. 

  • De rode route rijgt het Noordzeekanaal en het imposante sluizencomplex aaneen met het oude IJmuiden en de groene corridor aan de zuidzijde van de Heerenduinweg.
  • Bij de Havenroute (blauw), die naar de Kop van de Haven gaat, draait alles om vis en de zeevaart. U wandelt langs de visafslag, de sluizen en de Felison Terminal, waar de ferry’s naar Newcastle af- en aanmeren. Voor een lekker vers visje kunt u terecht in een van de visrestaurants.
  • De oranje route is een stevige rondwandeling over veel onverharde duinpaden. U loopt langs de rand van het Midden-Herenduin, een natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In de duinen zijn de restanten te zien van een betonnen anti-tankwal van de Festung IJmuiden.

Breng ook een bezoek aan het Zee- en Havenmuseum. Een unieke collectie van historisch materiaal geeft informatie over de geschiedenis van het graven van het Noordzeekanaal en de ontwikkeling van IJmuiden.

Bekijk hier een drone-video van de haven van IJmuiden.

Lees hier het artikel Verrassingen aan de kust (pdf 2,4 MB) uit Toeractief 3/2016. Het magazine met routeboekje is in mei/juni 2016 te koop bij boekhandels in heel Nederland.