Startpunt Station Heemskerk 82 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Broekpolderroute (rood)
9.06km
Rondje Oud Haerlem (blauw)
4.33km
Buitenplaatsroute Heemskerk
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.79km

De spoorlijn tussen Haarlem en Uitgeest werd in 1867 opgeleverd, maar het duurde nog een eeuw eer het station van Heemskerk volgde. Omdat het kleine dorp ver van het spoor af lag, was een apart station niet nodig. Maar door de groei van de Hoogovens nam de bevolking toe. Met de komst van de nieuwe wijken Zuidbroek en Oosterwijk lag Heemskerk dichter aan het spoor en ontstond er behoefte aan een spoorverbinding. In 1969 werd Station Heemskerk in gebruik genomen.

  • De Broekpolderroute (rood) gaat naar Wijkpark Vlaskamp waar bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan. Wie goed kijkt, ontdekt in het open veld ten westen van het spoor de restanten van Kasteel Oud Haerlem (1248). De onregelmatige golvingen in het weiland verraden de omtrekken van het voormalige kasteel. Aan de noordkant doemen de contouren op van het nog bestaande Kasteel Assumburg.
  • Rondje Oud Haerlem (blauw) route loopt om de restanten van Kasteel Oud Haerlem (1248) heen en slingert door de nieuwe wijken De Wadden, Broekpolder en de als een kasteeldorp gebouwde Citadel. De geluidswal langs de A9 biedt met zijn uitzichtpunten een mooi panorama over de polder ten oosten van de snelweg.
  • De Buitenplaatsroute Heemskerk (een samengestelde route) brengt u langs de mooiste buitenplaatsen in en rondom Heemskerk. Deze wandeling waarbij de statige gebouwen centraal staan, doet de geschiedenis herleven. U ziet de voormalige zomerverblijven van Heemskerk met haar prachtige tuinen, maar ook vindt u nog talrijke andere bijzondere bezienswaardigheden op de route.

Joop Duijs wandelde voor het Ommetje van de maand augustus vanaf het dit startpunt, je leest het wandelverslag hier