Spring naar inhoud

Startpunt Aalsmeer Kolenhaven 71 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Rijsenhout (blauw)
Onverhard pad (deels)
7.68km
Groene Lint (rood)
Onverhard pad (deels)
9.14km
Vuurlijnpad (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
17.93km

Aalsmeer was tussen 1915 en 1950 een knooppunt in de Haarlemmermeerspoorlijnen. Op het kopstation aan de Stommeerweg kon je de trein nemen naar Amsterdam, Haarlem en Alphen. Er werd gereden met stoomtreinen, dus vanzelfsprekend waren er kolen nodig. Vandaar de Kolenhaven. Het Aalsmeerse landschap veranderde daarna voorgoed door de groei van de glastuinbouw, de bloementeelt en de veiling. Toch is het er leuk wandelen.

  • Het Rondje Rijsenhout (blauw) volgt de ontginningsas door de buurtschap aan de Uiterweg. Met de pont steekt u over naar de Haarlemmermeer en wandelt u naar het Fort bij Aalsmeer, met daarin het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45. Het laatste eindje gaat door de groene boorden van het Schiphol Logistics Park.
  • Het Groene Lint (rood) is een plaatselijk initiatief om een groene verbinding te realiseren tussen het Amsterdamse Bos en de Westeinderplassen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van groenstroken en grasdijkjes die er al zijn en die nu voor wandelaars worden opengesteld. Ook het nieuwe Hornmeerpark is onderdeel van Het Groene Lint.
  • Het Vuurlijnpad (geel) is een stevige ronde vanaf de Westeinderplassen via de Vuurlijn. Deze aarden dijk was onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie rond de hoofdstad. De dijk lag achter de vooruitgeschoven forten bij Kudelstaart en De Kwakel. Nu is het een 4 km lang groen wandellint. In de Legmeerpolder ziet u kassen en hippe neo-jaren-30-nieuwbouw. Op de Hogedijk krijgt u een idee van de polder van weleer.