Startpunt Amstelveen Brink 1 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Waardhuizenroute (geel)
Onverhard pad (deels)
6.54km
Bovenkerker Polderroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
9.78km

De wijken Middenhoven en Waardhuizen liggen in het hart van de Bovenkerkerpolder op zo’n 5 meter onder NAP. U kunt dit hoogteverschil goed zien dichtbij de Amstel, waar het land vanaf de ringdijk een paar meter naar beneden valt. Elf windmolens hebben de polder in 1769 drooggemalen. De Nesserlaan heette vroeger Kruisweg. Samen met de Middenweg vormde deze het geraamte van de droogmakerij. De polder ten zuiden van de Nesserlaan is nu een groene long tussen de bebouwing van Amstelveen en Uithoorn. Mede dankzij de inzet van de Agrarische Natuurvereniging De Amstel kunt u er in het boerenland volop weidevogels zien. Grutto’s en kieviten krijgen meer overlevingskansen dankzij de aanleg van een wateropvang en het later maaien door de boeren.

  • De Waardhuizenroute (geel) is een rondwandeling langs de rand van Waardhuizen naar buurtschap De Zwarte Kat aan de Amstel. Op het smalle jaagpad kunt u genieten van de roeiers en de watervogels op de rivier. Het schelpenpad aan de Nesserlaan geeft zicht op de weidse polder.
  • De Bovenkerker Polderroute (groen) steekt de diepe polder dwars over via een tweetal boerenlandpaden. De beide graspaden maken het nare fietspad langs de Bovenkerkerweg ruimschoots goed. Het touwpontje bij de Middenweg draagt de naam Maria Johanna Petronella. De boer maakte het pontje ooit om sneller bij zijn liefje in Nes te zijn. Let op: honden zijn hier niet toegestaan en tijdens het broedseizoen is de route niet toegankelijk.