Startpunt Amstelveen Raadhuis 99 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Poelwandeling (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.62km
Museumtrampad (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.06km

Amstelveen, het grootste dorp in de gemeente Nieuwer-Amstel, gelegen aan De Poel en aan de spoorlijn Amsterdam - Alphen aan den Rijn. Die omschrijving klopte honderd jaar geleden als een bus. De paar duizend inwoners leefden van de turfwinning. De Haarlemmermeer was net drooggemalen, Schiphol bestond nog niet. Het oude dorp, het station en De Poel zijn er nog, maar ondertussen telt de stad 90.000 inwoners met alle voorzieningen die daarbij horen. Op het spoor rijdt nu een museumtram. De Poel hoort bij het grote Amsterdamse Bos. Amstelveen wordt omgeven door groen en heeft enkele parken die zelfs internationaal tot de verbeelding spreken. De Heemparken zijn vermaard vanwege de rijke inheemse plantengroei. En ook het Bloesempark vlakbij De Poel is speciaal, vanwege de 400 door de Japan Women’s Club geschonken kersenbomen.

 

  • De Poelwandeling (groen) is ieder seizoen aantrekkelijk, maar is vooral in de zomer uitbundig. U kunt hier dan zeldzame planten bewonderen als de rietorchis en de vleesetende zonnedauw. Markant aan de route zijn verder de spitse toren van de Bovenkerkse Urbanuskerk en natuurlijk het Bloesempark.
  • Het Museumtrampad (blauw) volgt zoveel mogelijk de voetpaadjes in de plantsoenen aan weerszijden van het spoor. U wandelt door De Braak en het Jac. P. Thijssepark, waar u in het voor­jaar versteld staat van de mooie bloemen. En u maakt een ronde door het Amsterdamse Bos, het Bloesempark en De Poel. Toproute!