Spring naar inhoud

Startpunt Boerderij Meerzicht 86 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Boerderijwandeling (oranje)
Onverhard pad (deels)
3.94km
Oude Polderwandeling (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.12km

Voor de aanleg van het Amsterdamse Bos in de jaren 30 van de vorige eeuw moesten heel wat boeren het veld ruimen. Alleen Boerderij Meerzicht in de polder Rijkeroort bleef gespaard. De boerderij was al in 1857 een theeschenkerij vlak bij de ringvaart van de net drooggemalen Haarlemmermeer. De toenmalige uitbaters zagen hun omgeving in rap tempo veranderen, van vaarpolder tot ontginning en nog geen dertig jaar later tot bos. Bij het Nieuwe Meer is de oude veenpolder nog intact en kunt u weidevogels als kievit en tureluur spotten. Heel anders is de bosrand langs de Ringvaart. Het is een windbuffer die het bos beschermt tegen stormwind vanaf het open Schiphol. Langs het water loopt een ecologische verbindingszone waar ringslangen, vleermuizen en padden leven.

  • De Boerderijwandeling (oranje) verbindt de twee boerderijen in het Amsterdamse Bos: de oude Boerderij Meerzicht en de nieuwe Ridammerhoeve, die sinds 1988 in bedrijf is als geitenboerderij. De biologisch-dynamische boerderij is een sfeervolle plek voor jong en oud, voor geitenijs en geitenkaas. Vlakbij de boerderij is een doolhof. De wandeling gaat verder langs prachtig natuurbos. Het Vogeleiland (honden niet toegestaan) is een kleine omweg waard!
  • De Oude Polderwandeling (blauw) brengt u door het oud-Hollands polderlandschap tussen de Bosbaan en het Nieuwe Meer. U wandelt een eindje langs de Bosbaan, die veel dieper ligt dan de polder ernaast. Het laagste punt van het Bos is 6,5 meter onder NAP.