Spring naar inhoud

Startpunt Buitengouw (toeristisch overstappunt) 27 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Ransdorperweeren (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.6km
Rondje Zunderdorp (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.46km
Schellingwouderroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
7.73km

Het toeristisch overstappunt (TOP) Buitengouw biedt wandelaars een uitvalspad naar Waterland vanuit de noordrand van Amsterdam. Het waterrijke boerenland vlakbij de stad werd in 1921 door Amsterdam geannexeerd. Toch hebben Zunderdorp, Ransdorp en Holysloot hun landelijke charme kunnen behouden. U wandelt hier over de Zwartegouw en de Poppendammergouw. Het water heet er Zwet, Weeresloot en Ransdorper Die. Het woord ‘Die’ -of eigenlijk d’IJ- is een Oudnederlands woord voor water. Op stap door de groene en blauwe longen van Amsterdam!

Het Ommetje Ransdorperweeren (rood) voert linksom over het voetpad langs de Nieuwe Sloot of rechtsom langs de Weersloot. Verdwalen kunt u hier niet, met de Stompe Toren van Ransdorp (1542) als oriëntatiepunt. De naam ‘weren’ slaat in Waterland op een strook smalle kavels, in de middeleeuwen in één richting ontgonnen vanuit een waterloop of veenweg (‘gouw’). Honden zijn verboden.

Het Rondje Zunderdorp (blauw) voert deels over onverharde kerkepaden. Zunderdorp heette aanvankelijk ‘Sundeldorp’ – ‘sundel’ was Waterlands voor ‘smalle vaart’. Vanuit het veeboerendorp werd over die vaarten vooral melk vervoerd naar Amsterdam. Het dorpje bestaat uit meerdere buurtjes, waaronder Kerkbuurt en ’t Nopeind. Honden zijn verboden.

De Schellingwouderoute (paars) verbindt al het groen binnen en buiten de ring. U wandelt langs de Weersloot onder de A10 door en loopt langs Rust en Vreugd naar het kerkje van Schellingwoude. Vanuit het Schellingwouderpark ziet u de Oranjesluizen in het IJ. De Breek, de Groene Zoom, het Baanakkerspark en de Waalenburgsingel maken de waterrijke parkenronde compleet.