Startpunt Callantsoog 3 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rode route vanaf startpunt Callantsoog
Onverhard pad (deels)
6.3km
Paarse route vanaf startpunt Callantsoog
Onverhard pad (deels)
6.54km
Zwarte route vanaf startpunt Callantsoog
Onverhard pad (deels)
8.99km

Callantsoog moest meerdere malen verhuizen. Het eerste, vroeg-middeleeuwse dorp lag twee kilometer westelijker op een gesloten strandwal, omringd door halvemaanvormige duinen: ‘oogduinen’. Door stormvloeden tussen 1100 en 1500 werd de strandwal opgeschoven en doorgebroken en het dorpje met zand overstoven. Het dorp werd herbouwd op een waddeneilandje en ‘Callinghe in den Oghe’ genoemd. Op een kaart uit 1647 is het geen eiland meer. Door inpolderingen was Callantsoog vastgelegd aan het vasteland. De zee kwam nog één keer terug: de Allerheiligenvloed van 1570 spoelde het tweede Callinghe weg. Het dorp is toen met kerk en al verhuisd naar z’n huidige, derde plek. Meer over de ontstaansgeschiedenis van het landschap rond Callantsoog vind je hier.

Op 27 maart 2015 werd het startpunt officieel geopend door wethouder Sigge van der Veek en gedeputeerde Jaap Bond.

SP Callantsoog geopend // p8170046.jpg (51 K) 

  • De rode route loopt door de Uitlandsche Polder, vroeger Uytterlandt genaamd, waar Natuurmonumenten in 2014 een natuurgebied heeft aangelegd. Dan de verruigde Zijperzeedijk op en terug via het Luttickduin en de Heinollen.

  • De paarse route voert eerst over het strand om daarna de Zandpolder in te duiken, rijk aan zoute kwel. Terug langs de in 1997 vernatte Venne, de Nollen van Abbestede (van Landschap Noord-Holland) en de bollenrijke Jewelpolder.

  • De zwarte route is een verlenging van de paarse route en slaat bij de Nollen van Abbestede af naar het noorden, over de Rechtendijk. Aan het eind van het asfalt, rechtdoor over het gras naar de Noordschinkeldijk en terug via de Jeweldijk.

  • Bij keuzepunt 38 (in de rode route) kunt u de weg oversteken naar Het Zwanenwater van Natuurmonumenten. Daar kun je kiezen uit gemakeerde wandelroutes van 2 km (gele route) of een rondwandeling van 4,5 km (bruine route). De toegang tot Het Zwanenwater is gratis voor leden van Natuurmomumenten. Niet-leden kopen een dagkaart bij de kaartautomaat bij de ingang.

Startpunt Callantsoog // 6_strand_callantsoog.jpg (64 K)

VVV Callantsoog is verhuisd naar Dorpsplein 15 in Callantsoog (nabij de kerk). Op de kaart die je hieronder kunt downloaden staat de VVV nog op het oude adres (Jewelweg 8) aangegeven.

Ben je op zoek naar leuke restaurants of overnachtingsmogelijkheden, kijk dan eens op www.callantsoog-info.nl