Startpunt De Buitenlanden Beverwijk (toeristisch overstappunt) 12 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Gele route vanaf startpunt De Buitenlanden
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.79km
Paarse route vanaf startpunt De Buitenlanden
Verboden voor honden
4.44km
Ronde Buitenhuizen (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
14.64km

De Buitenlanden is volop in ontwikkeling. Niet alleen nu, ook vroeger was dat het geval. Het gebied ontstond zo’n 10.000 jaar geleden in de ijstijd. Toen liep het oer-IJ, een zijarm van de Rijn, hier van het IJmeer naar de Noordzee bij Castricum. Maar in de loop der tijd slibde het IJ dicht. Nadat het Wijkermeer – onderdeel van het IJ – rond 1870 werd ingepolderd, zag het landschap er compleet anders uit. Ook de Stelling van Amsterdam (1880-1914) heeft zijn sporen in het gebied achtergelaten. De Buitenlanden ontwikkelt zich tot een recreatiegebied voor wandelaars en fietsers, maar je kunt er ook heerlijk picknicken of voetballen.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • De gele route is een rondje De Buitenlanden. De grasdijk (Nieuwen dijk) was vroeger een dwarsdijk die de zeedijken aan weerszijden met elkaar verbond. De westelijker gelegen Sint Aagtendijk en de oostelijke Noorder IJ- en Zeedijk moesten het opdringerige water van de voormalige Zuiderzee tegenhouden. Honden zijn hier verboden.
  • De paarse route, die ook door het park loopt, komt op het zuidelijkste puntje langs een damsluis in de Stelling van Amsterdam. Daarmee kon het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet om de vijand op afstand te houden.
  • De Ronde Buitenhuizen (oranje route) gaat dwars door het agrarisch gebied van de Wijkermeerpolder en de Zuiderpolder, het lintdorp Assendelft, recreatiegebied De Buitenlanden en langs het Noordzeekanaal. Midden in het gebied, langs het watertje De Kaaik, ligt een boerenlandpad met twee wandelbruggen om het water over te steken. Honden zijn op een grote gedeelte van de route verboden.