Spring naar inhoud

Startpunt De Helderse Vallei 67 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Mariendalroute (groen)
Onverhard pad (deels)
2.15km
Donkere Duinenroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
6.1km
Grafelijkheidsduinenroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.72km
Koegrasroute (oranje)
Onverhard pad (deels)
9.4km
Nolletjesroute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.4km
Helderse Valleiroute (zwart)
Onverhard pad (deels)
2.63km

De Helderse Vallei is een natuurcentrum, gelegen tussen het bos De Donkere Duinen, natuurgebied De Helderse Duinen en recreatiegebied Mariëndal. Naast het bezoekerscentrum staat een uitkijktoren, waar je bovenop kunt genieten van schitterende vergezichten. Ten zuiden van Mariëndal ligt sinds 2005 struinnatuur. Bollengrond is hier omgezet in lage duintjes (‘nollen’), duingraslanden en waterpartijen, waaronder een vogelplas met een natuurlijk fluctuerend waterpeil: ’s winters nat en ’s zomers droger. De routes lopen erlangs en niet erdoorheen, maar je mag er zelf doorheen struinen, zuidwaarts vanaf keuzepunt 96.

  • De groene Mariëndalroute is een korte verkenning van deze beboste vallei.

  • De blauwe Donkere Duinenroute loopt over de 17e-eeuwse Zanddijk en de zeereep en door het Donkere Duinenbos.

  • De rode Grafelijkheidsduinenroute loopt langs de zeereep naar Fort Kijkduin in Huisduinen. Terug via de oostrand van de Grafelijkheidsduinen en het Donkere Duinenbos. Wandelaars Laura, Adriaan en Ilse schreven een leuk verhaal over deze route. Lees hier het verslag.  Lees ook het wandelverslag van Roots Magazine. 

  • De oranje Koegrasroute loopt door de bollenvelden van polder Koegras naar strandslag De Zandloper in Julianadorp aan Zee. Terug door de Noordduinen.

  • De gele Nolletjesroute brengt je bij de Liniedijk en de groene ravelijn van Fort Dirksz. Admiraal van de Stelling van Den Helder. Verder nog naar de golvende kwelderduintjes of ‘nollen’ bij station Den Helder-Zuid.

  • De zwarte Helderse Valleiroute verkent de zuidrand van het duingebied en het aangrenzende natuurgebied Mariëndal.

  • Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) die in 13 etappes van Texel naar Huizen gaat. De route loopt dwars door de binnenlanden van Noord-Holland over boerenlandpaden, langs molens, slootjes, kanalen, bos en door karakteristieke dorpjes. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 3 loopt van Den Helder naar Julianadorp (15 km). Zie voor meer informatie www.noordhollandpad.nl.