Spring naar inhoud

Startpunt De Hulk Scharwoude (toeristisch overstappunt) 40 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Het ommetje Dwaalpark (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
3.48km
Hoornse Hoproute (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.6km

De Hulk ligt op een kruispunt van oude transportwegen, namelijk de spoorlijn Amsterdam-Hoorn, de voormalige Zuiderzeedijk en de trekvaarten Alkmaar-Hoorn en Amsterdam-Hoorn. Het is een buurtschap, die zijn naam ontleent aan een herberg die hier heeft gestaan. Op het uithangbord van de herberg stond een groot zeeschip, de Hulk genoemd.

Vlak bij deze TOP kunt u vanaf keuzepunt 89 twee routes oppakken. Beide routes gaan via de begraasde grasdijk langs het Markermeer. Honden zijn hier niet toegestaan. Met hond kunt u onderlangs wandelen.

 

  • Het Ommetje Dwaalpark (geel) bereikt u via het _ etspad langs de Venneweg. Het is een verkorte versie van de blauwe route door het Hoornse Dwaalpark. Ook bij deze route wandelt u een eindje over de Markermeerdijk langs het Hoornse Hop. Op de grasdijk langs het Markermeer zijn honden niet toegestaan. Met hond kunt u onderlangs wandelen.
  • De markering van de Hoornse Hoproute (blauw) ziet u al bij de parkeerplaats. De wandeling gaat door het groengebied De Hulk en door het Hoornse Dwaalpark. Aan de rand van de Hoornse wijk Grote Waal bereikt u de Markermeerdijk en kijkt u uit over het Hoornse Hop. In deze bocht van de voormalige Zuiderzee voelt u bijna de geschiedenis van de rijke VOC-stad Hoorn. Waar vroeger de koopvaardijschepen voor anker lagen, flitsen nu de surfers en zeilers voorbij. Via het dorp Scharwoude wandelt u aan de andere zijde van het spoor weer terug naar De Hulk.

De route gaat over de grasdijk langs het Markermeer, waar honden niet zijn toegestaan. Met hond kunt u onderlangs wandelen.