Spring naar inhoud

Startpunt Dorregeest 90 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Dorregeesterpolderroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.21km
Kat-en-Dogroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.66km
Koogdijkroute (groen)
Onverhard pad (deels)
7.19km

Recreatieterrein Dorregeest ligt aan het Uitgeestermeer. Dat meer is ontstaan aan het begin van onze jaartelling als zuidelijk deel van het ‘Schermeer’, wat nu een droogmakerij is met als naam De Schermer. Naast het Uitgeestermeer ligt Dorregeest op een oude strandwal (‘geest’ betekent hoge zandrug) en werd vanwege die ligging al in de vroege middeleeuwen bewoond. Vanaf dit startpunt vertrekken drie wandelroutes. De grijze verbindingsroute naar Zwaansmeer komt langs Gemaal Meldijk, een voormalig stoomgemaal uit 1874, en langs de Tweede Broekermolen uit 1631, de enige overgebleven molen van een reeks van vijf in de Polder Uitgeesterbroek.

  • De Dorregeesterpolderroute (rood) loopt langs de oever van het Uitgeestemeer. Vanaf het uitzichtpunt dicht bij de route hebt u een mooi uitzicht op het meer. Bij het plas-drasgebied kunt u kiezen welk pad u eromheen neemt. Nog leuker is het om hier via de bruggetjes van het ene naar het andere pad te lopen. Ook wandelt u langs de Dorregeestermolen, een achtkant bovenkruier (1896), en de buurtschap Groot Dorregeest. Honden zijn verboden.
  • De Kat-en-Dogroute (paars), een langere variant van de Dorregeesterpolderroute (rood), komt ook door de buurschap Klein Dorregeest en langs de poldermolens De Dog (1896) en De Kat (1842, vanwege brand in 1973 herbouwd). Honden zijn verboden.
  • De Koogdijkroute (groen) is voor een deel een alternatief voor de Kat-en-Dogroute (paars). U komt langs de poldermolens De Kat en De Dog en over een oude graskade, de Koogdijk. Terug wandelt u via de buurtschap Dorregeest. Honden mogen mee op deze route.