Spring naar inhoud

Startpunt Fort bij Hoofddorp 6 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Geniedijkroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.09km
Groene Wijkenroute (oranje)
Onverhard pad (deels)
10.5km

Fort bij Hoofddorp maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, eind 19e eeuw aangelegd ter verdediging van de hoofdstad. Vanuit het fort bewaakte men de inundatiesluis in de Hoofdvaart. Windmolen De Eersteling er vlakbij was de eerste graanmolen van de Haarlemmermeer. Hij staat er onlogisch in het schootsveld. Toen hij in 1977 naar hier werd verplaatst was de stelling er ook alleen nog voor het geheugen. Daar kwam een recreatieve functie bij. De kruin van de Geniedijk werd opengesteld voor wandelaars. Die moeten hun pad soms wel delen met schapen of koeien. Achter de dijk was tot 1935 de spoorlijn van Aalsmeer naar Haarlem.

  • De Geniedijkroute (groen) vanaf startpunt Fort bij Hoofddorp voert langs Geniedijk, Wandelbos, Fruittuinen, kinderboerderij en jong compensatiegroen voor Schiphol. Wandelbos Hoofddorp betreft een werkverschaffingsproject uit de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog.Er zijn een uilenroestplaats en een reigerkolonie, waar soms ook lepelaars de nesten bezetten. Het contrast met de Groene Carré en het landartpark Buitenschot aan de noordoostrand van Hoofddorp is groot, met uitzicht op metropolitaan landschap.
  • De Groene Wijkenroute (oranje) biedt een indruk van de stedenbouwkundige ontwikkelingen in Hoofddorp sinds de jaren zeventig. Indertijd telde de plaats ongeveer 9.000 inwoners, inmiddels tien keer zo veel. De route voert door de wijken Pax (jaren 70), Bornholm en Overbos (jaren 80), Toolenburg (jaren 90) en Tudorpark (sinds 2014 en nog niet voltooid).