Spring naar inhoud

Startpunt Hondsbossche Zeewering 17 afbeelding

Tussen Camperduin en Petten zijn de duinen vaak weggeslagen door stormvloeden. Daarom legde men na de verwoestende Sint-Elisabethsvloed (1421) de Hondsbossche Zeewering aan. De dijk werd eerst met zand gebouwd, later met natuursteen. Het huidige 5,5 kilometer lange dijklichaam dateert van 1870. Bijna twee eeuwen later volgen opnieuw maatregelen om de veiligheid van de kust te garanderen. In het kader van het project ‘Kust op Kracht’ (2013-2016) wordt de kust tussen Camperduin en Petten met zand versterkt. Daardoor ontstaan vóór de zeewering jonge duinen die zorgen voor een nieuwe natuur.

  • De paarse route loopt om de Putten heen, een uitgestrekt weidegebied met sloten en plassen. De naam komt van de kleiputten die zijn gegraven voor de kleiwinning.
  • De blauwe route volgt de Hondsbossche Zeewering in noordelijke richting. U loopt aan de binnenkant van de Oude Schoorlse Zeedijk en langs de Hondsbossche Vaart.

De markering in het veld voor de routes vanaf dit startpunt is nog niet compleet of nog niet gecontroleerd. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Vooralsnog kunt u wel van de routes gebruik maken, maar neem dan wel een kaart mee of gebruik de gratis app, om teleurstelling te voorkomen.