Spring naar inhoud

Startpunt Pontplein Velsen-Zuid (toeristisch overstappunt) 67 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Paarse route vanaf startpunt Pontplein
Onverhard pad (deels)
3.91km
Blauwe route vanaf startpunt Pontplein
Onverhard pad (deels) Honden deels los
8.29km
Oranje route vanaf startpunt Pontplein
Onverhard pad (deels)
3.97km
Rode route vanaf startpunt Pontplein
Onverhard pad (deels)
8.19km

De routes vanaf dit Toeristisch Overstappunt waaieren uit naar het voor- en naoorlogse IJmuiden en naar de buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek. Drie rondwandelingen volgen – hoe kan het ook anders vanaf dit startpunt – het Noordzeekanaal. Het uitzicht op de af en aan varende schepen verveelt nooit. 

  • Het Rondje Velserbeek (paars) is een korte rondwandeling waarbij u zowel kunt genieten van het weidse uitzicht over het Noordzeekanaal als van de lommerrijke buitenplaats Velserbeek.
  • De oranje route loopt deels gelijk op met de paarse, maar gaat ook over het wandelpad langs de oude spoorlijn van Driehuis naar IJmuiden, waar nu een busbaan ligt. 
  • De rode route rijgt het Noordzeekanaal en het imposante sluizencomplex aaneen met het oude IJmuiden en de groene corridor aan de zuidzijde van de Heerenduinweg. Ook deze route volgt de vroegere spoorbaan van de lijn Driehuis - IJmuiden, die in gebruik is genomen als snelle busbaan op de HOV-lijn tussen Haarlem  en IJmuiden.
  • Zin in een langere rondwandeling? Kies dan voor de blauwe route. Via de buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek loopt u naar Startpunt Beeckestijn.