Spring naar inhoud

Startpunt Purmerend (toeristisch overstappunt) 30 afbeelding

Begonnen als klein vissersdorpje, strategisch gelegen tussen de meren Beemster, Purmer en Wormer, groeide Purmerend vanaf de zeventiende eeuw uit tot dé marktstad van de regio. Sinds 2022 behoort ook het werelderfgoed De Beemster tot de gemeente. Ontdek al wandelend de rijke historie van de stad met haar monumenten, grachten en plantsoenen. Of stap direct over de brug in het werelderfgoed met haar forten, stolpboerderijen, weidse uitzichten en heerlijke streekproducten.

De Bomenroute (paars) voert door de historische kern van Purmerend, maar dan aan de hand van het vele monumentale groen dat de stad rijk is. Dertig bijzondere en historische bomen zijn opgenomen in deze wandelroute. Onderweg staat bij iedere boom een naambordje met QR-code voor meer informatie. 

Werelderfgoed in het kwadraat (groen) is een lange wandeling door maar liefst twee werelderfgoederen: Droogmakerij De Beemster én Hollandse Waterlinies (de Stelling van Amsterdam). Dijken, forten een inundatiesluis, weidse vergezichten over uit water gewonnen land, het laagstgelegen arboretum ter wereld, stolpboerderijne en stalletjes waar u de heerlijkste Beemster streekproducten kunt kopen. Door de verbindingroutes (grijs) is het mogelijk om deze wandelroute uit te bereiden of in te korten.

De volgende routes maken geen deel uit het wandelnetwerk, maar zijn alleen via de routemarkering te volgen:

De Stadswandeling (2,6 km rode route) gaat door de historiche kern van Purmerend. U loopt langs eeuwenoude pleinen en door straten waar vroeger kooplui wekelijks luidruchtig handel dreven. Vergeet niet omhoog te kijken: gevels spreken, bouwstijlen variëren. Zie ook: https://www.laagholland.com/routes-overzicht/1433566376/stadswandeling

Tijdens de Grachtenwandeling (3,9 km gele route) loopt u langs bestaande en gedempte grachten en leren de informatiepanelen u veel over de geschiedenis van deze ooit zo waterrijke stad. De welvarendheid van vroeger zie je terug in prachtige bouwstijlen en idyllische straten. Zie ook:https://www.laagholland.com/routes-overzicht/238410724/grachtenwandeling-historisch-purmerend