Spring naar inhoud

Startpunt Radarterrein 81 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Hooglanderwandeling (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
5.97km
Schinkelpolderroute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
13.29km

In het zuidelijke deel van het Amsterdamse Bos heeft de natuur meer vrije ruimte, er vindt bewust minder beheer plaats. Zo ontstaat een nog rijkere biodiversiteit. Langzaamaan groeit het bos dicht en zullen er alleen nog open plekken overblijven die door grote grazers worden kaalgevreten. Het natuurbos bestaat vooral uit essen en esdoorns. Het hele jaar scharrelen Schotse hooglanders door het bos. De ruige runderen zijn meer dan alleen maaimachines. Ze eten gras, maar ook bladeren en zelfs de bast van bomen. Door hun begrazing ontstaat een variatie van bos en struikgewas met distels. Vlinders als zandoogjes en hooibeestjes zijn dol op deze vegetatie.

  • De Hooglanderwandeling (paars) geeft een goede indruk van het verruigde natuurbos. Over goed begaanbare paden wandelt u rond het Land van Bosse, genoemd naar de boer die hier ooit zijn koeien weidde. Als u het Schinkelbos meepakt is de route 5,8 km. Dit ruige stukje natuur is een paradijs voor vogels, vlinders en libellen. Let wel, de paden zijn hier vaak kletsnat. Honden zijn hier niet toegestaan.
  • Ook de Schinkelpolderroute (oranje) gaat door het Schinkelbos. De stevige route geeft een goed beeld van de tuinbouw bij Aalsmeer en de nieu­we wijken van de Legmeer. U loopt langs molen De Zwarte Ruiter en ook langs de markante toren van de Bovenkerkse Urbanuskerk. Als u geluk hebt ziet u behalve de hooglanders ook de schuwe exmoorpony’s. Houd rekening met drassigheid. In het Schinkelbos zijn honden niet toegestaan.