Spring naar inhoud

Startpunt Reinaldapark Haarlem 17 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Zwanebloembocht (rood)
Onverhard pad (deels)
2.95km
Fuikplasroute (groen)
Onverhard pad (deels)
5.61km
Schalkwijkronde (blauw)
Onverhard pad (deels)
13.59km

Het hippe Reinaldapark is vernoemd naar een oud-burgemeester van Haarlem. De vuilnisbelt van weleer is knap omgetoverd tot een aantrekkelijk buurtpark met slingerende paden rond de Fuikplas. De Selimiye Moskee met groene glaskoepel markeert de toegang vanaf de stad. Markante plekken in het park zijn de Hortensiaheuvel en het monument voor de gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is ook dat hier honderd jaar geleden het boemeltreintje reed vanaf station Haarlem richting Hoofddorp. Deze zijtak van de Haarlemmermeerspoorlijnen is in 1912 in gebruik genomen, maar werd door de crisis in 1936 alweer opgedoekt.

 

  • Het Ommetje Zwanebloembocht (rood) in Haarlem volgt de lange bogen door het jonge Reinaldapark. Het pad slingert langs de moskee. Via het Mien Ruyspad en de graskade van de Fuikvaart gaat het verder naar het Liewegje aan de ringvaart.
  • De Fuikplasroute (groen) is een wandeling op de rand van Haarlem en ommeland. Het tochtje gaat net als de rode route om de Fuikplas. Het Meerspoorpad en het paadje langs de Charta 77-Vaart leiden u door Parkwijk. Vanaf het station van Spaarnwoude gaat de route over het lieflijke Liewegje met boerderijen en woonboten.
  • De grote Schalkwijkronde (blauw) verbindt de Molenplas met hartje Haarlem. U wandelt door parken en polders. Met het Spaarneveer steekt u over naar de Haarlemmerhout. Via het Reinaldapark en de ringvaart gaat het verder naar het Poelbroekpark en de Meerwijkplas.