Spring naar inhoud

Startpunt Rustenburg 93 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Oterleekroute (geel)
Onverhard pad (deels)
6.99km
Schermerroute (oranje)
13.93km
Ringvaartroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.5km

Hier vloeien de ringvaarten van de Heerhugowaard en de Schermer samen. Ze werden begin 17de eeuw aangelegd tijdens de drooglegging. Molens pompten het water via diverse niveaus naar de ringvaart. Zo veranderden grote plassen, die een bedreiging vormden voor mens en dier, in nieuwe vruchtbare landbouwgrond. De ringvaarten worden nog steeds gebruikt om het overtollige water uit de polder af te voeren. De Oterleekroute en de Schermerroute komen langs molens van de Schermer. Wie de Ringvaartroute volgt, ziet de molens aan de overkant van het water liggen.

  • De Oterleekroute (geel) is een mooie route over grotendeels verharde paden door een aantrekkelijk landschap. Via de Schermer Ringvaart loopt u naar Oterleek. Aan de Dorpstraat en de Noordschermerdijk staan enkele monumentale stolpboerderijen.
  • De Schermerroute (oranje) loopt ook langs de Schermer Ringvaart. Over kaarsrechte wegen door de Schermer wandelt u naar Schermerhorn en Ursem. De molens, het water en de polder vormen een oer-Hollands plaatje.
  • De Ringvaartroute (paars) is een lange wandeling met diverse hoogtepunten. Via de Molendijk loopt u richting Heerhugowaard. De groene Waarder hout vormt een groot contrast met de nieuwbouw van De Draai, die volop in ontwikkeling is. De prachtige grasdijk langs de Ringvaart vergeet u niet snel. Honden zijn verboden.