Startpunt Station Hilversum Sportpark 82 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Laapersveldroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
9.18km
Uilenbergjesroute (geel)
Onverhard pad (deels)
11.61km

Dit stationnetje werd in 1886 geopend onder de naam ‘Hilversum-Amersfoortsche Straatweg’. In 1965 veranderde de naam in ‘Sportpark’. Het sportpark was een schepping van gemeente­architect Willem Marinus Dudok, bekend om de houten, nog steeds bestaande sporttribune (1920). De spoorlijn zelf valt op door zijn hoefijzervormige bovenleidingsportalen van beton: de ‘Gotische bogen’ – in de oorlog geplaatst wegens gebrek aan staal. Stadsarchitect Dudok ontwierp niet alleen het raadhuis, vele villa’s en scholen, wegen en wijken, maar ook veel groen, zoals het park Laapersveld. Beide routes leiden u langs dit park met ‘siervijver’, terrassen en pompgemaal (1919).

  • Via de Laapersveldroute (blauw) wandelt u na het park evenwijdig aan het spoor door het natuurgebied. U passeert heideveldjes afgewisseld met dennenbosjes. Vervolgens gaat u westwaarts voor een ommetje over de Hoorneboegse Heide en wandelt terug via het half-verstedelijkte landgoed ’t Hoogt van ’t Kruis.
  • Wandelt u de Uilenbergjesroute (geel), dan gaat u ook over de heideveldjes van het Laapersveld, om dan zuidelijker bij het Zwaluwenbergviaduct over te steken naar de beboste oostrand van Hilversum. Vervolgens loopt u via het Erfgooiersbos, Dassenbos en het Hilversums Wasmeer terug.