Startpunt Station Hoogkarspel 79 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje De Wijzend (blauw)
Onverhard pad (deels)
5.18km
Groene Reigerroute (groen)
Onverhard pad (deels)
7.11km
Kadijkroute (oranje) vanaf startpunt Station Hoogkarspel
Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
9.4km

De naam Hoogkarspel duidt op een kerkparochie, die kennelijk hoger gelegen was. Het dorp ligt op het hoogste punt van de langgerekte ‘Streek’, het bebouwde lint tussen Hoorn en Enkhuizen. De polders bij Hoogkarspel waren vroeger een vaargebied bij uitstek, want wegen waren er amper. Boeren hielden er wat vee op de smalle kaveltjes en verbouwden er aardappelen en kolen. Het dorp was daarnaast bekend om zijn vele boomgaarden. De ruilverkaveling van de jaren 70 maakte van de vaarpolder een rijpolder. Alleen bij De Weelen bleef een stukje eeuwenoud landschap bewaard. U loopt er langs de Klokkeweel en de Ruiterweel richting Lutjebroekerweel. Herinneringen aan rampzalige dijkdoorbraken van weleer.

 

  • Ommetje De Wijzend (blauw) is een kortere variant van de Groene Reigerroute, die het station in buurtschap De Wijzend verbindt met het centrum.
  • De Groene Reigerroute (groen) is een initiatief van een groep bewoners uit Hoogkarspel. De route verbindt de aantrekkelijke plekken van Hoogkarspel. U wandelt langs de kinderboerderij, de natuurspeeltuin en heemtuin De Reigersbek. Ook gaat de route langs de authentieke lintbebouwing. Deze route is in één richting bewegwijzerd: met de klok mee.
  • De Kadijkroute (oranje) is een lange rondwandeling die de bebouwde kom van Hoogkarspel verbindt met De Weelen en de Kadijk. Het natuurpad De Weelen is een echte verrassing. Aan het weelderige pad met aan weerszijden water ziet u een grote schare vogels en ook veel vlinders.