Startpunt Westerland 13 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Postbootroute (rood)
Onverhard pad (deels)
3.64km
Damroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
5.86km
Westerkliefroute (geel)
Onverhard pad (deels)
9.69km

Je kunt kiezen uit drie gevarieerde ommetjes in en rond het lichtgolvende Westerland van Wieringen: over oude wier- en waddendijken, langs een haven, een meer en een zee. Bij elkaar een ode aan Wieringen, dat in de vroege middeleeuwen bestond uit een paar oeroude keileemheuvels, omringd door hoogveen. Na ontginning klonk het veen steeds verder in, verwaterde en verdween in de golven. Rond 1300 resteerde een eiland in het waddengebied op de rand van de Zuiderzee. Sinds 1924 is Wieringen vastgedijkt aan het vasteland: het best bereikbare waddeneiland.

  • De rode Postbootroute voert langs enkele strandjes aan het Amstelmeer. Onderlangs de Westerlanderdijk loop je naar De Haukes, een sfeervol dijkdorpje met een oude haven, waar vroeger de postboot van het vasteland aanlegde.

  • De blauwe Damroute gaat langs het buurtschapje Dam. Via een stuk waddendijk (Normerdijk) kom je bij een curieuze doorsnijding van de keileemheuvel: een overblijfsel van de nooit voltooide Zuiderzeespoorlijn naar Harlingen (1931).

  • De gele Westerkliefroute loopt eerst samen met de Damroute en steekt dan door naar het buurtschap Westerklief. Verder wandel je over een stuk oude wierdijk (Hoelmerdijk) en door het dijkdorpje De Haukes.