Startpunt Wieringerwaard 82 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Noorderdijkroute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.03km
Noordwesterdijkroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.51km

Aanvankelijk werd de in 1610-1611 ingepolderde Wieringerwaard de Nieuwe Zijpe genoemd. Men zag het namelijk als een uitbreiding van de Zijpe, die in 1597 definitief was ingepolderd. De Wieringerwaard strekt zich uit vanaf Oudesluis tot de Westfriese Omringdijk. In 1844 werd er nog een stukje aan vastgeplakt, weer door het opwerpen van een ‘slikkerdijk’. Deze Waardpolder ligt tussen Nieuwesluis en Kolhorn op het oude land. Bij elkaar een van de mooiste polders van ons land, vanwege de rustgevende ruimtelijke indeling in grote vierkante blokken. Als renaissance-polder was het een geslaagde voorstudie van de drooglegging van de Beemster in 1612.

  • De oranje Noorderdijkroute loopt langs Het Polderhuis. Verder langs de indrukwekkende Watertoren en de molenbuurt. Via de groene Noorderdijk kom je in het sfeervolle dijkbuurtje Nieuwesluis. Onderweg kom je nog langs het gerestaureerde tramstation van de stoomtramlijn Schagen-Van Ewijcksluis.

  • De paarse Noordwesterdijkroute loopt deels samen met de Noorderdijkroute, maar gaat bij molen De Hoop de hoge grasdijk op richting Oudesluis, met vergezichten over het westelijk deel van de Wieringerwaard en de Oostpolder van Anna Paulowna.