Startpunt Willemsoord 11 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Willemsoordroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.36km
Marsdieproute (blauw)
Onverhard pad (deels)
4.1km

Hoewel de marinewerf ‘Willemsoord’ heet, was het eigenlijk niet koning Willem I, maar Napoleon die de opdracht gaf voor de bouw ervan. ‘Napoleonsoord’ zou dus beter passen. De Franse keizer was tijdens zijn bezoek in 1811 nogal onder de indruk van de strategische ligging langs het Marsdiep. Hij besloot om van Den Helder een ‘Gibraltar du Nord’ te maken. Goed verdedigd met een reeks forten en batterijen: niet alleen aan de zeezijde maar ook aan de landzijde. Waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken kreeg opdracht om het geheel te ontwerpen. Al in 1812 werd gestart met het werk en na de val van Napoleon werd het werk door Willem I voortgezet. Resultaat: een uitgestrekte werf met een enorm ‘nat’ dok, twee droogdokken, magazijnen en werkplaatsen. De marine is in de jaren 1990 verhuisd naar de oostzijde van het Nieuwediep. De gemeente heeft vervolgens het vervallen Willemsoord overgenomen, opgeknapt en aangepast voor het huidige gebruik. Op het uitgestrekte terrein zijn onder meer het Marinemuseum, schouwburg De Kampanje en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers gevestigd.

  • De rode Willemsoordroute verkent de zuidwestkant van de voormalige marinewerf, de Koopvaardershaven en twee stellingforten: Dirskz. Admiraal en Westoever. De route gaat ook langs het Noordhollands Kanaal en het treinstation.
  • De blauwe Marsdieproute brengt je aan de noordkant van Willemsoord, bij de zeedijk, de binnenstad en het treinstation.